O aromatycznym kapuśniaku słów kilka - przepis
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 07 października 2019 19:08

Ta rozgrzewająca zupa skradnie Ci serce, czyli... o aromatycznym kapuśniaku słów kilka

Deszcz za oknem, opadające liście z drzew i chłodna temperatura – to znak, że powoli zbliża się jesień. Kiedy po całym dniu - zziębnięci i przemoczeni – wracamy do domu, jedyne czego nam potrzeba to talerz pożywnej i rozgrzewającej zupy. Sprawdź naszą jesienną propozycję, która skradnie Ci serce.


W szare, deszczowe dni...

... bardziej brakuje nam słońca, coraz szybciej robi się też ciemno i ponuro. W takie dni jak te, chętniej wracamy myślami do wakacyjnych, gorących wyjazdów, które były chwilę temu. Jak skutecznie poprawić sobie nastrój i rozgrzać się, gdy za oknem siąpi deszcz? Odpowiedzią są rozgrzewające zupy, które możemy przygotować z sezonowych dobroci. Wykorzystajmy więc sezon na kapustę i grzyby, których o tej porze roku pełno na okolicznych bazarach. Przygotujmy więc pyszny kapuśniak. Doprawmy garścią aromatycznych przypraw lub ziół i cieszmy się pełnią jesiennych kolorów i smaków.

Aromatyczny kapuśniak
Składniki:
• 4 żeberka wieprzowe
• 2 laski kiełbasy Śląskiej z kurczaka marki Konspol
• 100 g surowego boczku
• 300 g kiszonej kapusty
• 4 większe ziemniaki
• 1 litr zimnej wody
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• natka pietruszki
• 1 łyżka masła lub oleju
• 1 łyżka mąki
• przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:
Żeberka płuczemy, rozdzielamy na mniejsze części, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy. Gdy na wierzchu pojawią się szumy, należy je zebrać, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez pół godziny. W dalszej kolejności obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, po czym wkładamy warzywa do gotującego się wywaru. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Całość gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, kminek, majeranek i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i w razie potrzeby solimy. Boczek kroimy w cieniutkie paski, a kiełbasę w talarki, smażymy na patelni na maśle i przekładamy do garnka z zupą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy mąkę energicznie mieszając drewnianą łyżką. Przekładamy ją do garnka z gotującą się zupą cały czas mieszając. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Podawać z chlebem.

/źródło - /