Skorupki na mocne kości Drukuj Email
Wpisany przez AGZ   
sobota, 04 kwietnia 2009 09:04

Skorupki na mocne kości

 

Nasze prababcie ze skorupek jaj sporządzały w domu "lekarstwo" na wzmocnienie kości.

 

I...miały rację, gdyż skorupki zawierają wapń niezbędny dla zdrowych kości i zębów!

Sposób na prababcie lekarstwo jest prosty:

Skorupki (tylko nie pomalowane) należy włożyć na pięć minut do wrzątku. Potem osuszyć i zemleć na miał. Tak powstały proszek należy dodawać po s z c z y p c i e do jedzenia, na przykład posypywać nim kanapkę.

Wszyscy powiedzą, że na skorupce mogą być groźne wirusy i bakterie ( ptasia grypa, salmonella, a nawet prątki gruźlicy), ale wysoka temperatura (wrzątek!!) niszczy mikroby.

Co innego surowe jaja, te trzymamy w lodówce z dala od innego jedzenia, właśnie dlatego, że mogą być zanieczyszczone.

AGZ

 
 

 

                                                                              
Poprawiony: poniedziałek, 06 stycznia 2014 19:55