Babie lato w kuchni. To już ostatnia szansa na letnie posiłki – wykorzystaj ją!
I znów przyszło nam żegnać się w latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. Mamy propozycję trzech dań, które pozwolą nam z nich skorzystać i cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.
Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi
Składniki: • 1 kg śliwek np. węgierek • 1 kg cebuli • 500 g cukru trzcinowego • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland • 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland • sok z połowy cytryny • ¾ szklanki octu jabłkowego • 2 łyżeczki cynamonu • 2 goździki • łyżeczka świeżo startego imbiru Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.
Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami
Składniki: • podwójna pierś z kurczaka • 3 jabłka • 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland • 70 g Orzechów nerkowca Bakalland • łyżka sosu sojowego • mały kubeczek jogurtu naturalnego • 2 łyżki miodu (np. wielokwiatowego) • oliwa z oliwek • sól, pieprz Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne. Jogurt połącz z solą i pieprzem. Usmażoną pierś z kurczaka przerzuć do miski, następnie jabłka, orzechy nerkowca, żurawinę, jogurt naturalny oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj.
Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami
Składniki na hummus: • 1 puszka cieciorki • ząbek czosnku • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland • łyżka oliwy z oliwek • sok z połowy cytryny • sól, pieprz
Składniki na sałatkę: • 2 duże pomidory malinowe lub bawole serce • żółta papryka • 50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland • 2 marchewki • 3 łyżeczki kaparów • natka pietruszki • sól, pieprz Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami. Więcej inspiracji znajdziesz na www.bakalland.pl.
/źródło - / |