Wpisany przez S.Z.
|
wtorek, 13 sierpnia 2019 14:42 |
Słodki grill, czyli wrzuć owoc na ruszt!
Lato w pełni – podobnie jak sezon grillowy. Sprzyja temu czas wakacyjno-urlopowy, w trakcie którego nie musimy czekać do weekendu na ogródkowe biesiadowanie przy rozgrzanym ruszcie. Wśród kiełbas i różnorakich marynowanych mięs coraz częściej układamy warzywa, sery czy pieczywo. My zaś zachęcamy, aby do tradycyjnego grillowego menu wprowadzić odrobinę słodkiego szaleństwa w postaci... owoców i bakalii! Mogą stanowić deser po wytrawnym posiłku lub zagrać pierwsze skrzypce na grillowym ruszcie. Sprawdź nasze smakowite przepisy i wypróbuj ich przy najbliższej okazji!
Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii
Składniki: • 1 duży ananas • 75 g Orzechy pinii Bakalland • 1 opakowanie naturalnego serka kremowego • 5 łyżek miodu • szczypta cynamonu • świeża melisa • połówka cytryny Obieramy ananasa i wydrążamy środek. Kroimy miąższ w grube plastry i smarujemy je przy pomocy pędzelka miodem. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Gdy zacznie się rumienić, przekładamy na drugą stronę. W tym czasie łyżką nakładamy serek kremowy, aby miał szansę delikatnie rozpuścić się na rozgrzanym ananasie. Po zarumienieniu drugiej strony przekładamy na talerz, posypujemy orzechami pinii i przyozdabiamy listkami świeżej melisy. Polej sokiem cytryny, aby przełamać słodki smak dania.
Sałata z brzoskwiniami BBQ
Składniki: • 1 kg świeżych brzoskwini • opakowanie świeżego szpinaku • 100 g sera koziego • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland • ocet balsamiczny Brzoskwinie przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Na talerzu wykładamy świeży, umyty szpinak, na nim kładziemy ugrillowane owoce. Całość posypujemy orzechami włoskimi, rozdrobnionym serem kozim i polewamy octem balsamicznym.
Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem
Składniki: • 4 gruszki • 75 g Orzechów włoski Chandler Bakalland • 125 g sera camembert • świeża rukola • syrop z agawy Ser camembert zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Gruszkę kroimy w ósemki i kładziemy na grillu obok sera. Po zrumienieniu gruszek przekładamy je na talerze wyłożony świeżą, umytą rukolą. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy syropem z agawy. Ser pleśniowy odwijamy z folii aluminiowej i układamy na gruszkach. Po przekrojeniu skorupki roztopiony ser rozleje się po słodkich gruszkach stanowiąc smaczny kontrast smaków. Więcej inspiracji znajdziesz na www.bakalland.pl.
/źródło - / |