Sery żółte – idealny wybór dla osób na diecie bezglutenowej |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 17 czerwca 2025 17:04 |
Sery żółte – idealny wybór dla osób na diecie bezglutenowejDiety eliminacyjne nadal wzbudzają sporo kontrowersji zarówno wśród dietetyków i lekarzy, jak i ich pacjentów. Nietolerancja na konkretny składnik, np. gluten, oznacza konieczność całkowitego wyeliminowania go z diety. I choć w teorii wydaje się to proste, praktyka wygląda zgoła inaczej. Wysokoprzetworzona żywność zawiera bowiem całą masę mniej lub bardziej ukrytych składników, a poruszanie się w gąszczu etykiet wcale nie jest proste. Ponadto eliminacja jednego składnika oznacza konieczność znalezienia równie wartościowej alternatywy, co również wymaga sporego wysiłku. Jak ją znaleźć? Co warto wiedzieć na temat diety bezglutenowej?Gluten to białko roślinne występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i zanieczyszczonym owsie. Jest odpowiedzialne m.in. za charakterystyczną, elastyczną, sprężystą i porowatą strukturę pieczywa, ciast i innych wyrobów mącznych. Gluten kryje się m.in. w kaszy mannie, kuskusie, kaszy bulgur, kaszy orkiszowej i jęczmiennej, otrębach, płatkach zbożowych, kawie zbożowej, kakao i napojach roślinnych. Gluten występuje także w potrawach mącznych np. makaronach, kluskach czy naleśnikach, a także w wielu produktach wysokoprzetworzonych m.in. w wędlinach, słodyczach, konserwach, sosach i daniach instant. Dokładną listę produktów zawierających gluten możemy znaleźć m.in. na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią. Które produkty najlepiej wspierają osoby na diecie bezglutenowej?Rezygnacja z produktów zawierających gluten może oznaczać niedobory takich składników odżywczych jak błonnik, witaminy z grupy B, C i A oraz żelazo. Dlatego osoby na diecie eliminacyjnej powinny zwrócić uwagę zwłaszcza na produkty łatwo uzupełniające te niedobory. Powszechnie króluje mit, że dania diety bezglutenowej są bez smaku, tymczasem istnieje mnóstwo prostych sposobów, by ten smak wzmocnić. Świeże zioła, tarty żółty ser lub prażone orzechy i migdały nie tylko skutecznie podkręcają różne smaki – od słodkich po wytrawne – ale także zapobiegają niedoborom cennych witamin i minerałów. – Dojrzewające sery żółte nie tylko pozwalają wzbogacić smak innych, mniej wyrazistych produktów, ale same w sobie są wartościowym źródłem białka oraz witamin: A, B, D i K, a także cennych mikroelementów: wapnia, cynku, fosforu, magnezu i miedzi – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – Tradycyjnie wytwarzany ser żółty dojrzewający zawiera jedynie mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej oraz podpuszczkę mikrobiologiczną. Nic więcej nie jest potrzebne do tego, by powstał najwyższej jakości produkt o wyśmienitym smaku i wyjątkowym aromacie, a także cennych właściwościach zdrowotnych – wyjaśnia Ewa Polińska z MSM Mońki. Ciekawe pomysły na dania diety bezglutenowejPrzejście na dietę bezglutenową nie musi oznaczaj całkowitej rezygnacji z pieczywa, wypieków, pierogów lub makaronów. Na rynku dostępnych jest wiele mąk i produktów mącznych niezawierających glutenu. Naleśniki lub racuchy z mąki kokosowej smakują równie dobrze, co te pszenne. Pierogi i bliny z mąki gryczanej mają dużo bardziej intensywny smak. Ciasta biszkoptowe i ucierane z mąki jaglanej lub kukurydzianej wyrastają równie dobrze, jak te z klasycznej mąki tortowej, a dodatkowo urzekają swoim złocistym kolorem. Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi
Wykonanie: /źródło - |