Ser w diecie seniora – w trosce o zdrowie, energię i dobre samopoczucie |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 14 czerwca 2025 10:42 |
Ser w diecie seniora – w trosce o zdrowie, energię i dobre samopoczucieŻyjemy coraz dłużej. Rozwój medycyny oraz większa świadomość tego, jak żywność wpływa na nasze życie, pozwalają nam nie tylko efektywniej walczyć z chorobami, ale przede wszystkim skutecznie im zapobiegać. Odpowiednio skomponowana dieta jest szczególnie ważna właśnie w jesieni naszego życia, ponieważ pozwala dłużej cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i życiową energią. W czym tkwi sekret diety długowieczności i jakie produkty spożywcze najlepiej służą seniorom? Sprawdzamy. Jedzenie może być naszym najlepszym lekarstwemZdrowie to nie tylko brak chorób, ale szeroko pojęty dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny. Nasze ciało potrzebuje zarówno odpowiedniej diety i aktywności fizycznej, jak i właściwego mindsetu i wspierającego otoczenia. Holistyczne, czyli całościowe podejście do zdrowia jest istotne szczególnie w jesieni naszego życia, kiedy częściej zaczynają dotykać nas nie tylko choroby, ale także wyraźny spadek zdolności poznawczej. – Monieckie sery żółte powstają i dojrzewają w sercu Doliny Biebrzy. To właśnie z tutejszej niepowtarzalnej przyrody czerpiemy inspirację do tworzenia wyjątkowych produktów. Aż 97% mleka, z którego powstają nasze sery, skupowana jest w klasie ekstra, czyli spełnia najwyższe wymogi jakościowe obowiązujące w Unii Europejskiej. Tradycyjne receptury łączymy z nowoczesną technologią i w pełni zrównoważonym procesem produkcyjnym, dzięki czemu oferujemy samo zdrowie podane w złocistych plasterkach – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. Jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta seniora?Podstawą diety seniora powinny być nie tylko warzywa i owoce, ale także produkty wysokobiałkowe, ponieważ są one cennym materiałem budulcowym dla stopniowo zmniejszającej się pod wpływem czasu masy mięśniowej. Cennym źródłem białka są dojrzewające sery żółte. Zawarte w nich enzymy ułatwiają przebieg większości procesów chemicznych zachodzących w naszym ciele. Dojrzewające sery żółte dostarczają nie tylko składników budujących i regenerujących nasze komórki, ale także przeciwciał, które pozwalają zwalczać różnego rodzaju infekcje i choroby. – Już 100 gramów dobrej jakości sera żółtego zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń, podstawowy budulec kości, zębów i tkanki łącznej. Ponadto, sery żółte typu holenderskiego są bogate w cynk, fosfor, magnez i potas. Z kolei sery żółte typu szwajcarskiego charakteryzują się wysoką zawartością witamin z grupy B. Ponadto, sery dojrzewające są także cennym źródłem bakterii wzmacniających mikroflorę jelit, które są szczególnie wrażliwe w jesieni naszego życia – zaznacza Ewa Polińska z MSM Mońki. Jak walczyć z brakiem apetytu, który często pojawia się wraz z wiekiem?Wielu seniorów doświadcza słabszego odczuwania poszczególnych smaków. Dobrze znane potrawy nagle przestają smakować, a jedzenie przestaje być kojarzone z przyjemnością. Brak apetytu może prowadzić do utraty siły i energii oraz poważnych niedoborów chorobotwórczych. Aby temu przeciwdziałać, warto zacząć eksperymentować z zupełnie nowymi smakami i aromatami. Świeże zioła i orientalne przyprawy mogą wzmocnić smak każdego dania. Mdły smak zup, sosów oraz potraw z makaronem, ryżem lub kaszą można podkręcić odrobiną tartego żółtego sera.
|