Jak chudnąć, aby chudnąć skutecznie? Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 12 stycznia 2019 13:22

Jak chudnąć, aby chudnąć skutecznie?

Skuteczna redukcja wagi wymaga podjęcia kilku kluczowych decyzji i wprowadzenia trwałych zmian w stylu życia. Nie istnieje żadna dieta cud, która w kilka tygodni pozwoli na uzyskanie wymarzonej wagi bez efektu jo jo. Zmiany należy wprowadzać stopniowo. Należy podkreślić, że optymalny proces chudnięcia powinien polegać na zmniejszaniu wagi o ok. 0,5-1,0 kg/tydzień.


Dlaczego warto skorzystać z porady dietetyka?

Dietetyk jest specjalistą, który pomaga w stopniowej zmianie nawyków żywieniowych, bez wyrzeczeń i niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych. Ułoży jadłospis według indywidualnych preferencji żywieniowych, ustali godziny posiłków zgodne z trybem pracy, nauczy dokonywać zdrowych wyborów i optymalnej kompozycji posiłków. Tak profesjonalnego wsparcia nie odnajdzie się w poradach z Internetu czy kolorowych magazynów.

Dlaczego nie należy robić zakupów, kiedy czujemy głód?

Badania naukowe pokazały, że w czasie głodu, dokonujemy zakupów większych niż wynoszą nasze potrzeby. Dlatego osoby walczące ze zbędnymi kilogramami powinny zakupy wykonywać najlepiej bezpośrednio po spożytym posiłku. Ważną kwestią jest także przygotowanie listy zakupów, najlepiej w oparciu o zaplanowany wcześniej jadłospis.

Czytaj etykiety

Na etykiecie produktu żywnościowego znajduje się wiele cennych informacji. Składniki zawsze ułożone są w kolejności od największego udziału w produkcie do najmniejszej jego ilości. Na podstawie tabeli z wartością odżywczą można ocenić wartość kaloryczną porcji produktu, a także zawartość tłuszczu i cukrów. Należy starać się, aby w koszyku dominowały produkty nieprzetworzone, głownie surowe warzywa i owoce, a także niskotłuszczowe produkty mleczne, chude mięsa, ryby oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Reorganizacja kuchni też jest ważna

Modyfikując swoją dietę, warto od razu przeorganizować swoją kuchnię, czyli miejsce, które zazwyczaj kusi łatwym dostępem do jedzenia. Dla wszystkich produktów żywnościowych należy znaleźć odpowiednie miejsce w szafkach czy lodowce. Z półek i stołu czy innych widocznych miejsc warto usunąć wszelkie słodycze i przekąski. Na posiłki należy przygotowywać optymalną porcję, aby nie pozostawały resztki.

Czy trzeba rezygnować ze wszystkich przyjemności?

Nie, chociaż przyjęcia są zmorą osób na diecie. Tuż przed przyjęciem należy zaplanować, jakie produkty będą wpisywały się w aktualną dietę. Może z przekąsek będą to orzechy i nasiona, albo świeże warzywa. Spośród dań należy wybierać chude mięsa, najlepiej z dodatkiem sałat lub gotowanych warzyw. Warto pamiętać, że alkohol dostarcza dużej ilości kalorii, wybierać należy drinki niskoprocentowe.

/źródło - /