Czego Polacy spożywają ciągle za mało? |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 05 stycznia 2019 11:45 |
Czego Polacy spożywają ciągle za mało?Dieta Polaków na przestrzeni ostatnich lat znacznie się zmieniła, jednak ciągle spożywamy zbyt mało warzyw i owoców, produktów mlecznych, ryb i pijemy za mało wody. W diecie obserwuje się za dużo tłuszczu i produktów wysoko przetworzonych.
Polacy piją za mało wody. Za mało warzyw i owocówNa talerzach Polaków ciągle brakuje warzyw i owoców, których każdego dnia zgodnie z zaleceniami należy spożyć minimum 400 g. Badania pokazują, że przeciętny Polak w 2000 roku spożywał 13,27 kg warzyw/miesiąc, a w roku 2014 ilość ta wynosiła niespełna 9 kg/miesiąc. Produkty pełnoziarniste zbyt rzadko w diecie PolakówW ostatnich latach spożycie pieczywa w Polsce ma tendencję spadkową. W 2014 roku Polacy spożywali 47,4 kg pieczywa różnego rodzaju/rok. W diecie Polaków dominuje jednak pieczywo białe. Eksperci zalecają jak największy udział w diecie pieczywa razowego i produktów z pełnego ziarna, z uwagi na mniejszy indeks glikemiczny oraz większą zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Za mało mleka i przetworów mlecznychMleko, sery i mleczne napoje fermentowane stanowią dobre źródło łatwo przyswajalnego wapnia, jednak w diecie Polaków, zarówno najmłodszych, dorosłych, jak i seniorów ciągle ich brakuje. Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by w diecie każdej osoby dorosłej znalazły się 2 szklanki mleka lub jogurtu czy kefiru. Ryba minimum 2 razy w tygodniuSpożycie ryb w Polsce ciągle jest na niezadowalającym poziomie. A należy podkreślić, że kwasy tłuszczowe omega 3: DHA i EPA są w organizmie produkowane w śladowych ilościach, dlatego ryby stanowią niezbędny składnik naszej diety. Absolutne minimum to 2 porcje ryb w tygodniu, w tym co najmniej jedna w postaci tłustej ryby morskiej (np. łosoś, śledź, makrela). Nieprawidłowe nawodnieniePolacy zbyt często gaszą pragnienie słodkimi napojami. A należy podkreślić, że każdego dnia powinniśmy wypijać minimum 1,5 l wody, przy założeniu, że pozostałe potrzeby pokryjemy z produktów stałych, gdyż dzienne zapotrzebowanie organizmu na wodę wynosi ok. 2-2,5 l. Najważniejsze witaminy w diecie.Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego. Niektóre witaminy mogą być produkowane w naszym organizmie, jak np. witamina D produkowana w skórze. Niedobory, jak i nadmiary witamin mogą zagrażać zdrowiu, dlatego tak ważna jest optymalnie zbilansowana, zdrowa dieta. Witamina C jako główny antyoksydantGłówna rola witaminy C w organizmie jest neutralizacja wolnych rodników. Witamina ta przeciwdziała niekorzystnym zmianom innych składników odżywczych, np. białek czy węglowodanów. Warto także podkreślić, że witamina C jest m.in. odpowiedzialna za regenerację innych przeciwutleniaczy – witaminy A oraz E. Witamina E chroni tłuszcze przed utlenieniemWitamina E, podobnie jak C jest antyoksydantem. Jej główną rolą jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia oraz nowotworami. Witamina E przeciwdziała niekorzystnym procesom utlenienia nienasyconych tłuszczów. Zapobiega także sklejaniu się płytek krwi. Witamina B6 uczestniczy w metabolizmie białka i tłuszczuWitamina B6 stanowi związek niezbędny do działania ponad 100 enzymów, które biorą udział w metabolizmie m.in. białka i tłuszczu. Witamina B6 odgrywa także ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, ponieważ uczestniczy w produkcji neuroprzekaźników. Witamina B12 bierze udział w powstawaniu aktywnej formy kwasu foliowegoWitamina B12 pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Bierze udział w powstawaniu krwinek czerwonych oraz aktywnej formy kwasu foliowego, niezbędna jest do metabolizmu tłuszczów i węglowodanów. Witamina B12 zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. /źródło - Sokitchen/ |