Warzywa i owoce na talerzu dziecka |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 25 grudnia 2018 19:02 |
Warzywa i owoce na talerzu dzieckaWszyscy wiedzą, że należy jeść warzywa i owoce, które powinny obowiązkowo znaleźć się również w diecie dzieci. Co to jednak oznacza w praktyce? Na pytania odpowiadają eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Warzywa i owoce to niezwykle istotny element diety dzieci. Znajdują się u podstawy Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dzieci i młodzieży, tuż nad aktywnością fizyczną. Dlaczego dzieci powinny jeść warzywa i owoce?Warzywa i owoce są nie tylko źródłem korzystnego dla zdrowia błonnika pokarmowego, ale też wielu witamin w tym C, beta-karotenu, K, folianów, składników mineralnych, takich jak potas, jak i licznych, prozdrowotnych substancji bioaktywnych np. flawonoidów, polifenoli. Składniki te są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży. Ile porcji warzyw i owoców powinno znaleźć się w codziennej diecie dziecka?Minimum 5, co oznacza, że można zjeść ich więcej z korzyścią dla organizmu. Należy pamiętać o odpowiednich proporcjach – więcej warzyw niż owoców. Ile to jest jedna porcja?Porcja to orientacyjnie 80-100 g, czyli wcale nie tak dużo. Jeśli chodzi o warzywa to np. średni pomidor, dodany do śniadania, ½ średniej papryki do drugiego śniadania, ½ szklanki gotowanego szpinaku do obiadu i 3 różyczki brokuła do kolacji. W przypadku owoców może być to 8 dużych truskawek do owsianki na śniadanie czy banan na podwieczorek. Jakie warzywa i owoce wybierać?Najlepiej zdecydować się na te sezonowe. Trzeba postawić też na różnorodność, ponieważ żadne warzywo czy owoc nie zawiera wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych. W tej kwestii można kierować się kolorami, które dużo mówią o właściwościach danego warzywa Jak jeść warzywa i owoce?Surowe, gotowane, pieczone. Warto jednak częściej sięgać po surowe, ponieważ takie zawierają więcej cennych składników. /źródło - / |