Zdrowie we wszystkich kolorach herbaty |
Wpisany przez Promedica24 |
piątek, 04 lutego 2011 16:31 |
Zdrowie we wszystkich kolorach herbaty Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią.
Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem i aromatem, zapominamy często o bogactwie jej walorów zdrowotnych.
Camelia sinensis – roślina, której liście używane są do produkcji herbat, zawiera mnóstwo związków biologicznie czynnych, pierwiastków śladowych oraz witamin. Moment zebrania liści i pąków oraz odmienne sposoby ich obróbki, wydobywają z niej cały wachlarz różnorodnych, cennych dla zdrowia właściwości. Choć wszystkie herbaty pochodzą z tej samej rośliny – to właśnie od procesów zastosowanych do jej przygotowania zależy, czy powstanie herbata czarna, czerwona, zielona czy biała. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kilku filiżanek tego szlachetnego napoju. Najpopularniejsza na naszych stołach jest odmiana czarna. Warto jednak przyjrzeć się również innym „kolorom” herbaty. Każdy z nich smakuje inaczej i inaczej wpływa na nasz organizm. Dzięki temu możemy wybrać herbatę nie tylko najbardziej odpowiadającą nam smakiem, lecz także najlepiej dostosowaną do naszych potrzeb zdrowotnych. Trzeba pamiętać, że aby w pełni wykorzystać dobroczynną moc naparu, należy dołożyć staranności przy jego przygotowaniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na długość parzenia, temperaturę oraz miękkość wody. Herbatę należy pić tuż po przyrządzeniu, nie pozostawiając w naparze listków, które mogą nadać napojowi gorzkawy smak. Zielona Do uzyskania tego rodzaju herbaty nie stosuje się procesu fermentacji. Listki, tuż po zerwaniu, poddaje się suszeniu, co pozwala zachować nieporównywalnie więcej cennych składników i delikatniejszy smak, niż w herbatach czarnych. Napar z zielonej herbaty zawiera witaminy C, E, B, a także sole mineralne i garbniki. Właściwości: • posiada silne działanie przeciwutleniające – zapobiega i hamuje rozwój nowotworów, Przygotowanie: Czas zaparzania zależy od twardości wody i rozdrobnienia listków. Przy twardszej wodzie i dużych listkach powinien być odpowiednio dłuższy. Zielone herbaty zalewa się wodą o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza. Większość zielonych herbat powinno się parzyć dwu, a nawet trzykrotnie, za każdym razem wydobywając z naparu inny smak i właściwości. Pierwsze parzenie, dające napar pobudzający, powinno być zawsze krótkie i trwać około 3 minut. Przekroczenie tego czasu sprawia, że herbata nabiera gorzkawego posmaku. Najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Ma delikatniejszy aromat i działanie uspokajające. Drugie parzenie może być dłuższe – dzięki temu uzyskuje się mnóstwo cennych składników. Czerwona (Pu-Erh) Herbata czerwona ma swoich zwolenników ze względu na bogaty, lekko korzenny smak i intensywny aromat. Ceniona jest również za całą gamę związków mineralnych, teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych oraz białka. Działanie: • skutecznie zwalcza nadwagę, Przygotowanie: Herbata ta dobrze znosi wyższą temperaturę wody i dłuższe parzenie. Powinna być zalewana wodą o 90-100 stopniach Celsjusza, a optymalny czas przygotowania naparu powinien trwać od 3 do 7 minut. Dłużej należy parzyć gatunki z dużymi liśćmi. Biała Uważana za najbardziej wykwintny, cieszący się największym uznaniem koneserów, gatunek herbaty. Liście na białą herbatę zbiera się ręcznie, z młodych, nierozwiniętych jeszcze pąków rośliny. Nie są one poddawane żadnym procesom, poza tradycyjnym suszeniem. Czas zbiorów ogranicza się jedynie do wczesnej wiosny. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem, by zapobiec wykształceniu się w liściach chlorofilu. Wszystko to powoduje, że biała herbata traktowana jest jako produkt ekskluzywny i należy do najdroższych herbat na świecie. Ma aksamitny, subtelny smak i posiada niesamowite właściwości lecznicze. Działanie: • dzięki dużej zawartości teiny doskonale orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację; poleca się ją zamiast picia kawy, od której jest dużo zdrowsza, Przygotowanie: W zależności od gatunku, wielkości liścia i osobistych preferencji należy ją parzyć od 3 do 10 minut, choć najlepsze wartości smakowe uzyskuje zazwyczaj po ok. 5-7 minutach. Temperatura wody używana do zalania herbaty białej nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza. Źródło: Promedica24 Strona główna: http://www.promedica24.pl
|