Źle się czujesz po glutenie? To wcale nie musi być zwykła alergia... Drukuj
Wpisany przez test DNA   
wtorek, 09 października 2018 21:35

Źle się czujesz po glutenie? To wcale nie musi być zwykła alergia...

Bóle brzucha, biegunki, wzdęcia... Jeśli tego typu nieprzyjemne objawy towarzyszą Ci po spożyciu glutenu, pewnie chcesz wyeliminować ten składnik ze swojej diety lub już go ograniczasz. Rozważ jednak sprawdzenie, czy za Twoimi problemami nie stoi poważna choroba – celiakia. Wbrew powszechnej opinii może ujawnić się w każdym wieku! Pamiętaj, że prawidłowa diagnoza pomoże Ci wreszcie poczuć się lepiej.

Objawy celiakii i alergii? Mogą być bardzo podobne!

Bóle brzucha, nieprzyjemne wzdęcia, biegunki lub zaparcia, nudności i wymioty... Takie symptomy mogą wiązać się zarówno z alergią na gluten, jak i celiakią. Przy celiakii mogą wystąpić także objawy nieoczywiste, np. bóle głowy, problemy skórne, anemia, wahania nastrojów czy nawet osteoporoza.
Warto pamiętać, że objawy ze strony układu pokarmowego charakteryzują często celiakię właśnie u osób starszych. Choroba może ponadto ujawnić się w każdym wieku! Źródła naukowe mówią wyraźnie:
„Obec¬nie 60% nowo rozpoz¬nawanych przy¬pad¬ków celi¬akii doty¬czy osób dorosłych (szczyt zachorowań przy¬pa¬da na 3. i 4. dekadę życia), spośród których 15–20% ma pon¬ad 60 lat [1]”.

Czym różnią się celiakia i alergia? Dobrze znać różnice...

Celiakia to choroba autoimmunologiczna, w której ważną rolę gra właśnie gluten. Gdy chorujesz i dostarczysz ten składnik organizmowi, dochodzi do nieprawidłowej reakcji – degradacji kosmków jelitowych. Kosmki to małe wypustki, które powiększają chłonną powierzchnię jelit, a zniszczone nie mogą tego robić. To z kolei powoduje, że pojawiają się niedobory i niedożywienie. Jeśli masz celiakię, szkodzi Ci nawet najmniejsza ilość glutenu, np. z okruszków chleba. Celiakia jest dodatkowo trwałą nietolerancją glutenu, a więc nie może minąć.
Przy alergii także pojawia się nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego, jednak nie dochodzi do niebezpiecznej degradacji kosmków jelitowych. Co ważne, u wielu osób uczulenie po prostu po jakimś czasie mija.

Celiakia czy alergia? Ważne, by mieć tę wiedzę

Jeśli masz nieprzyjemne objawy po spożyciu glutenu, ważne jest określenie ich prawdziwej przyczyny. To pozwoli lekarzowi pokierować leczeniem i zmniejszyć ryzyko poważnych powikłań nieleczonej celiakii (m.in. osteoporozy).
Dobrym rozwiązaniem jest wykonanie badania DNA, ponieważ celiakia ma właśnie podłoże genetyczne. Pozwala ono sprawdzić, czy należy w ogóle brać pod uwagę tę chorobę – brak genów wyklucza bowiem możliwość zachorowania.
Co ważne, wynik badania DNA będzie pewny nawet bez prowokacji glutenem. Jeśli zatem czujesz, że ten składnik Ci szkodzi, nie musisz przed testem w ogóle go spożywać.

Masz celiakię? Konieczne jest całkowite wyeliminowanie glutenu

Wiedza, czy masz alergię na gluten czy może celiakię, jest naprawdę niezwykle istotna. Przy alergii wystarczy bowiem ograniczenie glutenu – czasami nawet na jakiś czas – a przy celiakii niezbędna jest całkowita eliminacja tego składnika. Tylko wtedy możliwe będzie odbudowanie jelit i uniknięcie dalszych komplikacji.
Nie rezygnuj z glutenu na własną rękę i nie czekaj, aż wystąpią dalsze objawy – sprawdź, co tak naprawdę stoi za Twoimi problemami i ustal dalsze postępowanie z lekarzem lub dietetykiem.
Autor: testDNA, www.testdna.pl
Zdjęcie: ©Maridav/ Depositphotos.com
Źródła:
[1] D. Sato¬ra, K. Bochen, A. Prys¬tu¬pa, J. Pietraszek-Mam¬carz, J. Mosiewicz, J. Sch¬abows¬ki, Celi¬akia – choro¬ba nie tylko dziecię¬ca, „Fam¬i¬ly Med¬i¬cine & Pri¬ma¬ry Care Review” 2011, 13, 1, s. 91.

/źródlo - /