Antyoksydanty w herbacie - od czego zależy ich ilość? |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 06 kwietnia 2018 12:57 |
Antyoksydanty w herbacie - od czego zależy ich ilość?Herbata kryje w sobie wiele dobroczynnych właściwości. Odpowiednio precyzyjnie zaparzona może być bogatym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają występowaniu rozmaitych chorób cywilizacyjnych. Ilość antyoksydantów w herbacie nie jest jednak stała i waha się w zależności od jej rodzaju, jakości i sposobu zaparzenia. Zatem jaką herbatę najlepiej wybrać?
Pij herbatę na zdrowieSwe właściwości prozdrowotne herbata zawdzięcza przede wszystkim przeciwutleniaczom, zwanym również antyoksydantami. Najbardziej znane z nich to polifenole, które hamują namnażanie się toksycznych dla organizmu wolnych rodników. Wolne rodniki powstają w organizmie w sposób biologicznie naturalny: podczas oddychania, w procesach przemiany materii oraz podczas rozpadu zużytych komórek. Warto wiedzieć, że wolne rodniki odpowiadają za niszczenie struktur komórkowych i DNA, skutkiem czego jest m.in. przyśpieszenie starzenia się organizmu, wiotczenie skóry czy występowanie chorób takich jak np. demencja, miażdżyca czy nowotwory. Niezdrowym trybem życia – m.in. palenie papierosów, zła dieta – dodatkowo przyczyniamy się do powstawania ogromnej ilości wolnych rodników. Ich szkodliwe działanie przypomina efekt domina – zainicjowane w jednym miejscu toczy się lawinowo, obejmując coraz rozleglejsze rejony. Jeśli w porę się temu nie przeciwstawimy może być na ratunek za późno. Nie jesteśmy w stanie zapobiec powstawaniu wolnych rodników w organizmie, jedynie możemy działać by zmniejszać ich ilość poprzez dodawanie do diety naturalnych antyoksydantów. Rodzaj herbaty ma znaczenie!Panuje powszechne przekonanie, że w każdej herbacie znajdziemy zbliżoną zawartość antyoksydantów. To jednak błędne twierdzenie! Zdolność antyoksydacyjna herbaty zmienia się w zależności od jej rodzaju, jakości, a także sposobu parzenia. Zbyt długo zaparzona herbata może nie tylko nie zawierać antyoksydantów, ale także po dłuższym trzymaniu saszetki lub liści w naparze mogą się wytworzyć substancje antyodżywcze zwane szczawianami, które mają działanie niekorzystne, dlatego tak ważne jest by proces parzenia był precyzyjny. Jednocześnie jak pokazują badania m.in. Tokyo University to właśnie odpowiednio zaparzona herbata ma największy potencjał zawartości antyoksydantów i ich stabilności w czasie. SOTI NATURAL – antyoksydanty gotowe do spożyciaSOTI NATURAL to naturalne, precyzyjnie zaparzone herbaty zamknięte w wygodnych butelkach. Zawierają bogactwo antyoksydantów i dobroczynnych składników mineralnych bez substancji antyodżywczych, bez kalorii, cukrów, słodzików. Samo dobro z herbaty w wygodnej formie oraz pięciu różnych wariantach. /źródło - / |