Kurczak w menu dziecka |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 22 grudnia 2017 14:14 |
Kurczak w menu dzieckaWszystkie składniki, które od najmłodszych lat pojawiają się w menu dzieci, mają wpływ na ich rozwój. By maluchy rosły zdrowe i były pełne energii, ich menu powinno być wartościowe. Warzywa, owoce, kasze, zboża, mięso czy nabiał to składniki posiłków bogatych w wartości odżywcze i witaminy. Wśród nich delikatne i lekkostrawne mięso z kurczaka, idealne jako pierwsze mięso w diecie najmłodszych.
Dzieciństwo to czas, w którym człowiek poznaje smaki i to właśnie wtedy rodzice mogą rozbudzić w nim zainteresowanie nowymi składnikami w diecie. Należy pamiętać, że powinny to być produkty wartościowe. Zbilansowane menu, obfitujące w świeże warzywa, owoce, węglowodany złożone, chude mięso drobiowe, nabiał, kasze i zboża przyczynia się do prawidłowego wzrostu i rozwoju od najmłodszych lat. Każde dziecko jest inne, dlatego od narodzin warto słuchać jego potrzeb i proponować mu różnorodne składniki. Wraz z wiekiem, dziecko samo sygnalizuje, które składniki mu smakują. Włączanie różnorodnych składników do diety dziecka i pokazywanie mu bogactwa smaków to podstawowe założenie metody Baby Led Weaning (BLW), jednej z obecnie najpopularniejszych metod odżywiania dzieci. Metoda zakłada wprowadzenie stałych pokarmów do diety dziecka, a nie bazowanie tylko na przecierach i zmiksowanych posiłkach. Zakłada ona także pozwolenie mu na samodzielne próbowanie wielu dań, w tym ugotowanego mięsa, świeżych warzyw, dzięki czemu maluch rozwija swoją percepcję, pobudza kubki smakowe i zjada dokładnie tyle, ile potrzebuje jego organizm. Jednym ze składników diety, który warto podawać niemowlętom, dzieciom i młodzieży szkolnej w okresie intensywnego rozwoju, z pewnością jest mięso drobiowe. Szybko rosnący organizm potrzebuje dobrego budulca. Rozszerzając dietę malucha nie można więc pomijać mięsa, które dostarcza m.in. tak potrzebnego białka, witamin z grupy B (w tym witaminy B12, której nie produkują rośliny), składników mineralnych (w tym cynk, selen, potas, żelazo) i wszystkich niezbędnych aminokwasów. Wspiera przy tym intensywny rozwój mózgu, układu nerwowego oraz odpornościowego. – mówi Anna Kozłowska, autorka bloga BLW Mama, a także mama przedszkolaka Filipa. Kurczak Zagrodowy to najlepszy wybór dla wszystkich rodziców, którzy chcą zapewnić dziecku lekkostrawne, smaczne i dobre jakościowo mięso o pewnym pochodzeniu. Mięso kurczaka z powodzeniem możemy podawać dzieciom w każdym wieku, nawet niemowlakom przed ząbkowaniem. Wystarczy zmielić delikatne mięso i przygotować na przykład pulpeciki na parze czy podać do ssania kawałek ugotowanego mięsa z rosołu. Włączając mięso do diety dziecka od najmłodszych lat, dbamy o jego prawidłowy rozwój, za który jesteśmy odpowiedzialni jako rodzice - podkreśla Anna Kozłowska. Autorka bloga BLW Mama, na swoim blogu oprócz porad żywieniowych, proponuje przepisy kulinarne. Jednym z nich jest sprawdzony przepis na danie BLW. Kolorowy i różnorodny w smaku przepis na cytrynowe nuggetsy z jaglanymi pulpecikami i warzywami, jest propozycją dania, które uwielbia jej synek Filip. Przepis na idealne danie BLW
Składniki: Nuggetsy: Marynata do nuggetsów: Kulki jaglane: Sposób przygotowania: Przygotuj nuggesty. Włącz piekarnik na 180 st. C, grzałka góra-dół. Paski zamarynowanej piersi obtaczaj w roztrzepanym jajku (+ szczypta soli i pieprzu), a następnie obtocz w mące kukurydzianej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż nuggetsy i piecz 10 minut po czym przewróć je na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut. Nuggetsy powinny się odrobinę zarumienić. Wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj nuggetsów przez następne 10 minut. W międzyczasie przygotuj kulki jaglane. Ugotuj kaszę jaglaną: opłucz ją pod bieżącą wodą na sitku i przelej wrzątkiem. Następnie przełóż do rondla z grubym dnem i dolej drugie tyle przefiltrowanej wody lub bulionu warzywnego (na 1/4 szkl. kaszy potrzebujesz 1/2 szklanki wody lub bulionu). Dodaj też szczyptę kurkumy i pieprzu. Gotuj pod pokrywką na bardzo wolnym ogniu ok. 10 min. Pozostaw kaszę pod przykrywką ok. 5 min i gdy lekko przestygnie dodaj 1/2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego. Kulki lub wałeczki (idealne dla malutkich rączek) uda się uformować tylko z cieplej kaszy. (Do cieplej kaszy można dodać dowolnie zmiksowane warzywa np. ugotowaną różyczkę brokuła i ulepić zielone kuleczki). Nuggetsy i jaglane kulki podawaj na ciepło. Serwuj z jogurtem naturalnym i ugotowanymi warzywami np. marchewką i brokułem. /źródło - / |