Dieta na pamięć i koncentracje - hit czy kit? |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 14 listopada 2017 08:26 |
Dieta na pamięć i koncentrację - hit czy kit? Czy jedzenie naprawdę może poprawiać kondycję mózgu?Nasz mózg pracuje bez wytchnienia. Nawet podczas snu pozostaje aktywny, segregując informacje i tworząc nowe powiązania między neuronami. W momentach dużej aktywności intelektualnej potrafi zużywać nawet do 20% wszystkich kalorii spalanych przez organizm. Jak wspomóc jego pracę, aby służył nam przez długie lata?
Mózg to bez wątpienia najważniejszy narząd w naszym ciele. Stanowi swoiste centrum dowodzenia, bez którego wszystkie inne funkcje życiowe ustają. Jest organem niezwykle skomplikowanym i delikatnym, ale na szczęście każdy z nas ma duży wpływ na to, w jakiej kondycji będzie nam służył. Niebagatelną rolę odgrywa w tym procesie dieta. Zanim spojrzysz w jadłospisJeśli cierpimy na problemy z pamięcią i koncentracją, w pierwszej kolejności powinniśmy wyeliminować prawdopodobieństwo chorób, które mogą upośledzać pracę mózgu. Są to m.in. problemy z wątrobą, niedoczyność tarczycy, lęki i depresje oraz zaburzenia odżywiania. Także zaawansowany wiek oraz niektóre lekarstwa mogą powodować wadliwe funkcjonowanie mózgu i osłabiać sprawność intelektualną. Jeśli jednak wyniki badań mamy w normie, ale z trudem przychodzi nam zapamiętywanie imion nowo poznanych osób i wciąż zapominamy, gdzie położylismy klucze, powinniśmy bliżej przyjrzeć się naszej diecie. Nieoceniona moc witaminPodstawowym paliwem naszego mózgu są glukoza, witaminy, minerały oraz tlen. O ile każdy z nas zdaje sobie sprawę z wagi regularnej aktywności fizycznej, o tyle odpowiednio zbilansowana dieta wspomagająca koncentrację stanowi dla wielu niemałe wyzwanie. Zacznijmy od glukozy. Jej źródłem są węglowodany, które najlepiej dostarczać w postaci złożonej, czyli takiej, która zaopatruje w energię przez długi czas. Dlatego na śniadanie, zamiast słodkiej drożdżówki pszennej, lepiej zdecydować się na pieczywo pełnoziarniste, a w ramach przekąski, zamiast kalorycznego batona, sięgnąć po garść orzechów lub nasion dyni. Minerały w akcjiNie należy zapominać także o minerałach. Żelazo, cynk, magnez i potas dotleniają mózg, wzmacniają koncentrację i zapobiegają spadkom nastroju. Badania wskazują także, że składniki mineralne odgrywają ważną rolę w hamowaniu niektórych schorzeń, jak anemia czy choroba Alzheimera. Upewnijmy się więc, że nasze posiłki zawierają wystarczającą ilość warzyw i owoców – głównych źródeł składników mineralnych. Przestrzeganie powyższych wskazówek w połączeniu z odpowiednią dawką snu oraz co najmniej dwoma litrami wody mineralnej dziennie zapewni nam sprawną pamięć i moc sił witalnych. /źródło - / |