Jesienna dieta, czyli co jeść, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 01 października 2017 09:20 |
Jesienna dieta, czyli co jeść, aby cieszyć się dobrym samopoczuciemJesienią, gdy dni stają się krótsze i chłodniejsze, nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Organizm powoli zaczyna przygotowywać się do zimy, przez co domaga się posiłków, które dostarczą mu odpowiedniej dawki kalorii oraz niezbędnych wartości odżywczych. Z tego powodu to właśnie jesienią warto szczególnie zadbać o zdrowe odżywianie, sporządzając dietę, która pozwoli nam czuć się dobrze zarówno fizycznie, jak i psychicznie.
Powoli żegnamy się z latem, a lekkie, orzeźwiające posiłki zamieniamy na ciepłe, wyraziste i zdecydowanie bardziej kaloryczne. Charakterystyczna dla nadchodzącej jesieni pogoda, czyli silny wiatr i częste opady deszczu sprawiają, że jesteśmy zdecydowanie bardziej podatni na przeziębienie. Jeśli w okresie jesienno-zimowym chcemy być zdrowi jak przysłowiowa ryba, to warto skomponować dietę, która pozytywnie wpłynie na naszą odporność oraz samopoczucie. Dlaczego jesienią powinniśmy bardziej zadbać o naszą dietę?Większości z nas dieta kojarzy się z okresem letnim, kiedy trzymamy formę, aby dobrze prezentować się na plaży w czasie wakacyjnego urlopu. Jednak to głównie jesienią powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. To właśnie o tej porze roku nasz organizm jest bardziej narażony na infekcje wirusowe oraz bakteryjne, a skóra i włosy są osłabione przez działanie słońca latem. Częściej popadamy w jesienną chandrę i miewamy złe samopoczucie. Jak możemy temu zapobiec? Wystarczy, że zwiększymy swoją odporność i zaczniemy chronić organizm, wprowadzając do naszego codziennego menu produkty bogate w witaminy i minerały. Przygotowując śniadania, obiady oraz kolacje warto też serwować gorące posiłki z dużą dawką zdrowych i aromatycznych przypraw. Jakich produktów nie powinno zabraknąć w jesiennym menu?Należy pamiętać, że w okresie jesiennym mamy dostęp do wielu warzyw oraz owoców w korzystnych cenach. To one są największą bombą witaminową potrzebną naszemu organizmowi, dlatego starajmy się kupować je częściej i dodawać do większości posiłków. W jesiennym menu nie może zabraknąć złożonych węglowodanów, takich jak: kasza, płatki owsiane, żytnie pieczywo, które są głównym źródłem energii. Nie zapominajmy również o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Znajdziemy je w rybach, owocach morza oraz orzechach. W okresie jesiennym często łapie nas ochota na małe co nieco, dlatego od czasu do czasu pozwólmy sobie na odrobinę słodyczy w postaci czekolady. To po jej spożyciu w naszym organizmie zaczynają działać endorfiny, czyli hormony szczęścia, odpowiadające za nasz nastrój. Idealne danie na jesień według przepisu Szefa Kuchni Restauracji w Zamku TopaczPrzepis na: Pierogi z kaczką, musem z dyni, sosem aroniowym, burakami marynowanymi z polskim serem z kozieradką i rukolą Przepisem na dobre samopoczucie jesienią jest odpowiednia dieta, czyli rozgrzewające posiłki bogate w węglowodany, nasycone kwasy tłuszczowe, owoce oraz warzywa. Tego typu produkty wpłyną pozytywnie na odporność naszego organizmu i sprawią, że w zimne, deszczowe dni będziemy czuć się dobrze. /źródło - / |