Kasza dla dorosłych, kasza dla dzieci - posiłek wartościowy czy nie? |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 11 czerwca 2017 17:21 |
Kasza dla dorosłych, kaszka dla dzieci – posiłek wartościowy czy nie?Przychodzi moment, że kaszka zaczyna być ważną pozycją w menu niemowlaka – wędruje poprzez jadłospis od śniadania aż po kolację. Kaszka podana rano dostarczy energii na cały długi dzień, w południe może być użyta jako składnik obiadu, po południu zamienić się w smaczny deser (na przykład z dodatkiem owoców), a wieczorem porządnie wypełni brzuszek, by najedzony maluch spokojnie przespał noc. Oferta kaszek dla dzieci jest ogromna, a półki w sklepach wręcz uginają się od wszelakich propozycji, co wcale nie ułatwia wyboru. Co tak naprawdę trzeba wiedzieć o kaszce, aby podejmować mądre decyzje i przygotowywać wartościowe posiłki dla dzieci?Kasze i zboża w diecieKasze oraz zboża od wieków zajmują istotne miejsce w świecie kulinariów, a to ze względu na zawarte w nich bogactwo witamin i składników odżywczych. Większość z nich skrywa w sobie sporą ilość witamin z grupy B, A, D, E i K, a także wapnia (niezbędnego do rozwoju kości) i żelaza (niezbędnego w procesie tworzenia komórek krwi). Zalecane są w diecie dorosłych, jak i dzieci – w tej drugiej, na początku, w formie kaszek. Kaszki są szybkie w przygotowaniu, sycące i energetyczne, dlatego są idealnym uzupełnieniem niemowlęcych posiłków warzywno - mięsnych i owocowych. Kaszki w diecie dzieciKaszki dla niemowląt dzielą się na wiele grup, w zależności od składu i wymagań wiekowych. Najprostsze podziały grupują je w kaszki zbożowe (glutenowe) i bezglutenowe (kukurydziane, ryżowe) oraz bezmleczne i mleczne. Kaszki bywają witaminizowane lub zawierają owocowe dodatki smakowe, mające zachęcić malucha do zjedzenia posiłku. Kaszka - oczyszczona czy nie?Tyle teorii. Następnym krokiem jest już tylko praktyka – czyli wybór i zakup odpowiedniej kaszki. Najpierw warto dowiedzieć się czym jest właściwie kaszka i jak się ją robi? Upraszczając, kaszka to podobnie jak mąka, rozdrobnione (tyle, że w znacznie mniejszym stopniu niż mąka) często obłuskane ziarno zboża - pszenicy, prosa, gryki, jęczmienia etc. lub np. ryżu czy kukurydzy. Skoro ustaliliśmy już, że kaszka to nic innego, jak podobnie do mąki rozdrobnione ziarno, warto dowiedzieć się nieco o budowie ziarna i jego wartościowych częściach - wtedy wybór odpowiedniej kaszki stanie się o wiele prostszy. Ziarna zbóż składają się z zarodka, bielma i okrywy owocowo-nasiennej. Łuska zawiera minerały i mnóstwo błonnika, zarodek jest bogaty w żelazo, witaminy i aktywne enzymy, a bielmo właściwie nie ma żadnych wartości odżywczych - oprócz węglowodanów. W zależności od tego, jakie części ziarna zostaną wykorzystane do dalszej obróbki, produkt finalny będzie miał inne właściwości. W przypadku kaszek (tak jak i mąki), możemy wybrać kaszkę z ziarna oczyszczonego lub z ziarna pełnego (nieoczyszczonego) – wówczas mówimy o produkcie pełnoziarnistym. A zatem, pełnoziarnistość to nic innego, jak przemiał czy rozdrobnienie całego ziarna zbożowego – bez oczyszczania go z pokrywy. Im bardziej ziarno jest oczyszczone, tym jaśniejszy produkt otrzymujemy i tym mniej jest on wartościowy ze względu na pozbawienie go z wartościowych łusek (z których z kolei produkuje się otręby). To właśnie dlatego, zarówno w diecie dorosłych, jak i małych dzieci, powinny królować produkty pełnoziarniste - w tym również i kaszki! Warto jednak przemyśleć, czy nie pójść krok dalej i nie zdecydować się na zakup kaszki certyfikowanej. /źródło - / |