Dieta dla mikroflory jelit Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 02 czerwca 2017 08:39

Dieta dla mikroflory jelit

Stan naszej mikroflory bezpośrednio wpływa na prawidłową pracę jelit, a także na zachowanie ich szczelności. Nie tylko bakterie probiotyczne mogą sprzyjać naszej mikrobiocie. By cieszyć się zdrowiem, odpornością i dobrym samopoczuciem, warto zwrócić uwagę na to, jakie pokarmy spożywamy w codziennej diecie. Włączając określone produkty do swojego menu, dbamy o swoje jelita.


 

Probiotyki to bakterie, których rolą jest utrzymanie w jelicie równowagi, a w konsekwencji nie dopuszczenie do przerostu bakterii szkodliwych, czyli patogennych. Choć poszczególnych produktów spożywczych nie można określić mianem probiotyków, to istnieją pokarmy, których spożycie wywiera na mikroflorę bardzo korzystny wpływ.

Nabiał – tylko naturalny

Kefir, zsiadłe mleko czy jogurt naturalny, to produkty, które powstają na skutek fermentacji bakterii mlekowych. Z pewnością zawierają one prozdrowotne bakterie kwasu mlekowego, dobre dla naszego zdrowia, jednak nie mają udokumentowanego wpływu na konkretne dolegliwości. Jeśli jogurt nie został wzbogacony o szczepy probiotyczne o wykazanym działaniu, zawiera tylko bakterie kwasu mlekowego, nie można go uznać za probiotyk. Warto jednak wprowadzać kefiry, zsiadłe mleko czy jogurty naturalne, jako element zróżnicowanej diety. Mimo to, musimy pamiętać, że w przypadku dolegliwości i zaburzeń w mikroflorze jelit, nie zastąpią one preparatów probiotycznych zakupionych w aptece.

Co dla alergików?

Co w przypadku, gdy badania krwi ImuPro, na alergię IgG-zależną, wykażą, że nie powinniśmy spożywać nabiału pochodzenia zwierzęcego? Wtedy warto postawić na mleko sojowe, czyli napój powstały na skutek namaczania ziaren soi w wodzie, mleko migdałowe, czyli znakomity zamiennik mleka krowiego stworzony z pasty migdałowej, a także jogurt kokosowy, czyli niezwykle kremowa i smaczna alternatywa dla popularnych jogurtów naturalnych.

Kiszonki – czy mogą być źródłem probiotyków?

Spożywanie kiszonych produktów jest z pewnością korzystne dla zdrowia. Powstają one na skutek fermentacji bakterii mlekowych. Jednak fermentacja ta przebiega spontanicznie i za każdym razem skład bakterii może być inny. Dlatego bakterii w różnego rodzajów kiszonkach nie można nazwać terminem - probiotyki. Jednak produkty kiszone, a zwłaszcza warzywa, takie jak kiszona kapusta, ogórki, a nawet buraki, warto na stałe włączyć do swojej diety.

Owoce – tak, ale nie wszystkie

Dbanie o swoje jelita jest niezwykle ważne, bo to w nich jest centrum naszej odporności. Nie trzeba rezygnować z owoców, ale lepiej sięgnąć po owoce ze skórką lub w wersji suszonej. To właśnie takie produkty promują wzrost korzystnych bakterii w jelitach. Jeśli lubicie banany, to najlepiej spożywać je, gdy nie są jeszcze dojrzałe. Lekko zielone banany mają w sobie mniej cukru, a więcej skrobi. Dzięki temu tworzy ona w jelitach pewną ochronną barierę, która chroni je przed działaniem szkodliwych soków żołądkowych.

Błonnik ważna rzecz

Polacy spożywają przeciętnie około 15 g błonnika na dobę, podczas gdy zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to 20 - 40 g na dobę. Jedzmy produkty bogate w błonnik pokarmowy. Dlaczego? Bo to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione ani wchłaniane w organizmie człowieka. Błonnik to jest to, czym „odżywiają się” nasze bakterie. Źródeł błonnika jest wiele, należą do nich między innymi kasze, orzechy, a także kiełki. Błonnik pełni bardzo ważną rolę w prewencji chorób cywilizacyjnych, na przykład miażdżycy, chorób układu pokarmowego oraz cukrzycy.


Zdrowy weganin


Tempeh, miso, natto – brzmi egzotycznie? Słusznie, bo fermentowane produkty soi, bardzo popularne w Azji, które dzięki temu procesowi stają się niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia i są znakomitym urozmaiceniem wegańskiej diety. Tempeh powstaje z ziaren lekko ugotowanej soi i przyjmuje postać sprasowanych bloków. Miso, czyli gęsta pasta, najczęściej produkowana jest z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, często wykorzystywana w kuchni japońskiej do zup i sosów. Natomiast natto ma bardzo charakterystyczny zapach i konsystencję, jednak znacząco wspiera metabolizm, a także ułatwia usuwanie złogów zalegających w jelitach.


Herbaciany grzyb – kombucza


Choć to słodkawa herbata, to poddanie jej procesowi fermentacji sprawia, że napój ten ma bardzo dobry wpływ na florę bakteryjną naszych jelit. Kombucza potocznie nazywana jest herbacianym grzybem, ponieważ to kolonia dobrych bakterii i drożdży. Właściwości zdrowotne tego napoju są znane już od czasów starożytnych, a specyficzny smak nie przeszkadza osobom dążącym do zachowanie prawidłowej mikroflory jelit.


 

Dodatkowe informacje:

Instytut Mikroekologii w Poznaniu świadczy najnowocześniejsze usługi medyczne dla pacjentów oraz lekarzy z całej Polski. Jest to firma medyczna, która jako pierwsza wprowadza na rynek Polski innowacyjne analizy laboratoryjne na bazie własnych badań doświadczalnych, które przeprowadzane są według ogólnie przyjętych norm i standardów naukowych. Ponadto Instytut Mikroekologii ściśle i nieustannie współpracuje z najlepszymi jednostkami naukowymi i akademickimi w Polsce oraz zagranicą. Swą wizję firma realizuje poprzez:
• dokładność i wiarygodność przeprowadzanych badań laboratoryjnych
• zaangażowanie pracowników w życie naukowe
• lekarze pracujący w Instytucie zawsze poszukują do skutku źródła dolegliwości pacjenta, nigdy nie działają jedynie na objawy.
Instytut Mikroekologii bazując na ponad 50-letnim doświadczeniu Instytutu Mikroekologii w Herborn (Niemcy), jako pierwszy w Polsce zajmuje się przeprowadzaniem badań mikrobiologicznych, których celem jest rozpoznawanie rdzennych przyczyn wielu przewlekłych schorzeń. Są to zazwyczaj dolegliwości, z którymi pacjenci borykają się od lat, a których przyczyny nie są bliżej znane np.: dolegliwości skórne (atopowe zapalenie skóry, świerzbienie, łuszczyca, pokrzywka) czy też dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunki, zaparcia, wzdęcia).
W skład Instytutu Mikroekologii wchodzi nowoczesne laboratorium wyposażone w specjalistyczny sprzęt laboratoryjny, profesjonalne narzędzia oraz niezbędne „know how” umożliwiające przeprowadzanie specjalistycznych badań. Zespół tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w zakresie mikrobiologii oraz medycyny ogólnej.
Instytut Mikroekologii w Poznaniu przeprowadza badanie ImuPro jako jedyny ośrodek w Polsce. Instytut uczestniczy w corocznej międzynarodowej kontroli jakości obejmującej 17 laboratoriów na całym świecie. Oznacza to, iż czułość i swoistość oznaczeń wykonywanych w laboratorium kontrolowane są przez niezależną organizację zewnętrzną (EvomedMedizinService GmbH). Instytut co roku spełnia wymagania dotyczące jakości wykonania badań, czego dowodem są otrzymane certyfikaty.
Więcej informacji www.instytut-mikroekologii.pl

/źródło - /