Trzy cenne informacje na temat roli białka w jadłospisie Drukuj
Wpisany przez Anna Koza   
środa, 04 stycznia 2017 13:53

Trzy cenne informacje na temat roli białka w jadłospisie

Niezależnie od postanowień noworocznych dotyczących odżywiania i aktywności fizycznej, zawsze warto dysponować wiedzą, która pozwoli zrozumieć procesy zachodzące w naszym organizmie.

Wiedzą na temat dobrych praktyk w spożywaniu białka dzieli się laureat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” - firma MERZDORF Fine Food Sp. z o.o.
Pod tym tajemniczo brzmiącym określeniem skrywa się przedwojenna nazwa miejscowości Marciszów (woj. dolnośląskie), w której zlokalizowany jest zakład produkcyjny spółki.

Firma oferuje przekąski marki Chicks&Fun oraz Chicks&Sport, przygotowywane ze specjalnie wyselekcjonowanego filetu piersi z kurczaka. Przysmak powstaje z mięsa wędzonego zimnym dymem. Dojrzewanie trwa ok. 5 tygodni; w tym czasie woda zostaje poddana redukcji, co skutkuje 50-procentową utratą wagi (do przygotowania 100 g końcowego produktu potrzeba 200 g filetu z kurczaka).
Stosowanie tej techniki wpływa nie tylko na smak i zapach mięsa, ale także pozwala - bez konieczności korzystania ze sztucznych dodatków - wydłużyć jego trwałość.

Propozycja marki Chicks&Funs zyskała uznanie członków Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Przekąska została nagrodzona certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT. Oznacza to, że otrzymała maksymalne noty za wszystkie oceniane aspekty (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny). Mianem tym honoruje się wyłącznie żywność najwyższej jakości.

1. Po powrocie z siłowni masa mięśniowa... spada
W naszym organizmie wyróżniamy trzy typy mięśni: sercowy, gładki (z którego zbudowane są narządy wewnętrzne) oraz szkieletowy. Ostatni z nich jest w większości zbudowany z białka i jest odpowiedzialny za poruszanie się.
W trakcie aktywności fizycznej, w wyniku tzw. procesu katabolizmu, włókna mięśni szkieletowych rozpadają się. W rezultacie po wysiłku fizycznym (np. po wizycie na siłowni) waga masy mięśniowej nie wzrasta, ale przeciwnie: nieznacznie się obniża.
Masa mięśniowa przyrasta podczas procesu anabolizmu, czyli regeneracji. Strawione przez organizm proteiny są rozkładane na aminokwasy, będące dla mięśni budulcem do tworzenia nowego białka.

2. Kilka porcji białka dziennie
Mężczyźni powinni spożywać 56 g białka dziennie, a kobiety - 46 g. Wartości te dotyczą jednak osób prowadzących siedzący tryb życia; im bardziej jesteśmy aktywni fizycznie, tym większe jest zapotrzebowanie organizmu na białko. Szacuje się, że osoby uprawiające sport powinny spożywać dwa razy więcej białka, czyli ok. 1,8 g na kilogram masy ciała (na dobę).
Trzeba przy tym pamiętać, aby porcja białka w jednym posiłku nie przekraczała 20 g, jego nadmiar może bowiem przekształcić się w tłuszcz. Tego cennego składnika powinniśmy sobie dostarczać przez cały dzień. Dla przykładu jedno opakowanie przekąski Chicks&Sport zawiera 39 g filetu z piersi kurczaka; dostarcza ono 80 kcal i 17 g czystego białka.

3. Źródła białka
Niektóre ze wspomnianych wcześniej aminokwasów nasz organizm wytwarza samodzielnie, inne musimy mu dostarczyć z zewnątrz. Tę potrzebę zaspokaja tzw. białko kompletne, które zawiera wszystkie dziewięć brakujących aminokwasów. Znajdziemy je np. w jajach, nabiale i mięsie.
Przedstawiciele marki Chicks&Fun podkreślają, że mięso kurczaka (z którego powstają przekąski sygnowane tym znakiem) ma niższą - w porównaniu z innymi rodzajami mięs - zawartość tłuszczu. Co więcej, w mięsie kurczaka tłuszcz zlokalizowany jest głównie podskórnie i łatwo się go pozbyć, zaś w mięsie wołowym i wieprzowym tłuszcz występuje także między włóknami mięśniowymi.
Drób zawiera więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, jednocześnie mniej w nim niepełnowartościowego białka w postaci kolagenu (ok. 6% w stosunku do 25% w wołowinie i wieprzowinie). Jak przekonują reprezentanci marki nagrodzonej przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”, mięso drobiowe jest przy tym łatwiejsze do przyrządzenia i nie wymaga długiej obróbki termicznej.

* * *

Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

/źródło - Adventure Media APR/