Ocet jabłkowy... Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 15 listopada 2016 11:59

Ocet jabłkowy – eliksir wspomagający odchudzanie


Ocet jabłkowy zwany przez wielu „darem natury”, poprawia nie tylko smak potraw, ale także procesy trawienne organizmu. Znany ze swoich prozdrowotnych właściwości, cieszy się coraz większą popularnością jako główny składnik diety odchudzającej. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy i zapobiega efektowi jo-jo. Jak go stosować podpowiada marka Kühne.

Dieta octowa – dlaczego nie?
Prozdrowotne właściwości octu znane są od dawna. Już w starożytności stosowano go jako lekarstwo oraz – po rozcieńczeniu wodą – podawano jako orzeźwiający napój. Piła go Kleopatra, szczególnie po ciężkostrawnych ucztach, stosował go także Hipokrates w dolegliwościach dróg oddechowych i problemów trawiennych, a Krzysztof Kolumb wykorzystywał go w zwalczaniu szkorbutu. Współcześnie ocet również ma szereg zastosowań. Naturalny ocet stosowany z umiarem nie tylko podkreśla smak potraw, ale także pobudza procesy trawienne. Octy Kühne wytwarzane są w sposób naturalny z moszczu winogronowego, nie zawierają glutenu, konserwantów i sztucznych aromatów. Dzięki temu są doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety osób, chcących pozbyć się niepotrzebnych kilogramów.

Jak stosować?
Ocet jabłkowy wykazuje działanie zmniejszające apetyt. Spożywany w niewielkich ilościach przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego, a także spala tkankę tłuszczową i zapobiega jej odkładaniu się. Efekt? Po jego spożyciu przestajemy być głodni i jednocześnie zjadamy mniejsze porcje jedzenia. Przyjmuje się, że osoby, które chcą zredukować masę ciała powinny spożywać ocet 3 razy dziennie w postaci wodnego roztworu (2 łyżki octu na szklankę wody). Napój należy pić na czczo, najlepiej przed obiadem i kolacją przez okres kilku tygodni. Dla złagodzenia smaku napój można dodatkowo osłodzić cukrem lub miodem.

Pamiętaj, by...
...w trakcie stosowania octu jabłkowego ściśle trzymać się ustalonej dawki. Nadmierne stosowane octu może prowadzić do problemów z żołądkiem. Dodatkowo zalecane jest robienie kilkutygodniowych przerw w jego zażywaniu. Nie możemy również zapomnieć o tym, że w czasie stosowania octu jabłkowego powinniśmy ograniczyć wysokokaloryczne potrawy i tłuszcze nasycone oraz nie zapominać o aktywności fizycznej.

Szeroką gamę octów, także smakowych, oferuje marka Kühne. Wśród jej produktów znajdziemy nie tylko popularny ocet jabłkowy, ale i ocet mirabelkowy, malinowy czy z orzechów włoskich.

/źródło - /