Owocowe szaleństwo, czyli kaloryczne smaki lata
Słońce, rower i targowiska pełne kolorowych owoców i warzyw – tak właśnie powinno wyglądać lato! Właśnie w tym najprzyjemniejszym w roku okresie szczególnie chętnie zajadamy się soczystymi i pełnymi smaku owocami. Czy można jednak jeść je bez ograniczeń? Na to pytanie odpowiadają eksperci kampanii Zarządzanie Kaloriami.
Według nowej piramidy żywienia i aktywności fizycznej przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia na początku tego roku, owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Pierwsze miejsce na podium oddały im produkty zbożowe, które tym samym przesunęły się na drugie miejsce. Według ekspertów Instytuty Żywności i Żywienia, warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego ze spożywanych posiłków. Jak jednak powinien wyglądać podział pomiędzy owocami i warzywami? Czy zachęceni pięknym wyglądem i słodkim smakiem powinniśmy jeść owoce pięć razy dziennie? – Choć pewnie większość z nas bardzo bym sobie tego życzyła, bo owoce darzymy zwykle większą sympatią niż warzywa, to proporcja pomiędzy nimi nie powinna wynosić pół na pół. Na wymagane 400 gramów spożycia warzyw i owoców, powinniśmy spożywać te produkty w proporcjach 3/4 warzyw i 1/4 owoców – tłumaczy dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. Skąd takie zalecenia? Choć owoce kuszą smakiem i wyglądem oraz zawierają sporo witamin i błonnika, to są również źródłem fruktozy, sacharozy i glukozy, czyli cukrów prostych. Z perspektywy zarządzania kaloriami owoce stanowią zatem istotne źródło energii. Osoby dbające o linię czy też chcące zmniejszyć masę ciała powinny wliczyć kalorie pochodzące z owoców do dziennego jadłospisu. Jeśli zatem poniesie nas na targu czy przy owocowym stoisku w supermarkecie, nie jedzmy wszystkiego tego samego dnia, a zadbajmy o właściwe przechowywanie: osuszone polskie owoce (truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, śliwki itp.) najlepiej trzymać w lodówce, w dolnej szufladzie.
Osoby na diecie powinny też zwracać uwagę na kaloryczność owoców, jakie wybierają. Oto lista owoców od najmniej do najbardziej kalorycznych:
Owoc Kalorie w 100g Kalorie w średniej sztuce /szklance Miara Truskawki 28 42 szklanka Maliny 29 35 szklanka Porzeczki czerwone 31 37 szklanka Porzeczki białe 33 36 szklanka Poziomki 33 50 szklanka Arbuz 36 126 "łódeczka", ok 1/8 średniej sztuki Cytryna 36 29 średnia sztuka Grejpfrut 36 109 średnia sztuka Melon 36 264 średnia sztuka (ok. 1 kg) Agrest 41 62 szklanka Mandarynki 42 27 średnia sztuka Pomarańcza 44 106 średnia sztuka Czarne jagody 45 59 szklanka Śliwki 45 25 średnia sztuka Brzoskwinia 46 39 średnia sztuka Jabłko 46 84 średnia sztuka Morele 47 21 średnia sztuka Wiśnie 47 66 szklanka Nektarynka 48 55 średnia sztuka Ananas 54 389 cała sztuka Gruszka 54 70 średnia sztuka Kiwi 56 42 średnia sztuka Czereśnie 61 96 szklanka Winogrona 69 98 szklanka Banan 95 114 średnia sztuka
/źródło - / |