Kurczak w diecie dziecka Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
środa, 23 września 2015 08:22

Kurczak w menu dziecka


Czy pochodzenie drobiu ma znaczenie?

Polacy coraz częściej doceniają walory odżywcze i delikatny smak drobiu. W ciągu ostatnich lat spożycie tego mięsa wzrosło i obecnie wynosi ok. 27 kg rocznie na osobę. Szczególnie mięso z kurczaka to ważny element zbilansowanej diety dzieci! Kupując drób, należy jednak zwrócić uwagę na jego pochodzenie, które ma ogromny wpływ na jakość mięsa. Dlaczego kurczak jest ważnym elementem dziecięcej diety i jak wybrać ten najlepszy, radzi dietetyk z wieloletnim doświadczeniem - Halszka Sokołow - dietetyk w Poradni Żywieniowej BELLA DIETA.

By zapewnić dziecku prawidłowy rozwój, mięso powinno być włączone do diety już w 7 - 8 miesiącu życia. Choć układ trawienny malucha jest delikatny i dość wrażliwy to mięso z kurczaka jest lekkostrawne, chude i pełne wartości odżywczych, dlatego też rodzice bez obaw mogą podawać je swoim pociechom.

Drób na talerzu naszego dziecka

Kurczak na dziecięcym talerzu powinien znaleźć się z wielu powodów. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, drób cechuje drobnowłóknistość (delikatna struktura) i nawet kilkunastokrotnie niższa zawartość tłuszczu. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, które wspomaga wzrost i prawidłowy rozwój dzieci. Wzmacnia ich odporność i jest podstawowym składnikiem krwi, enzymów i hormonów. Mięso kurczaka to także doskonałe źródło cynku, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B. Warto pamiętać, że niedobór tych składników w diecie najmłodszych powoduje osłabienie, skłonność do częstych infekcji, chudnięcie, zahamowanie wzrostu czy problemy z koncentracją.

Drób znakomicie odpowiada na potrzeby zarówno niemowląt, jak i dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, dlatego zespół ekspertów powołany przez konsultanta krajowego ds. pediatrii zaleca jedzenie mięsa z kurczaka (bez skórki) 2 - 3 razy w tygodniu.

Prosto z natury

Rodzice, którzy włączają drób do diety swoich dzieci, powinni zwracać dużą uwagę na jego jakość. Niestety, „wiejskie" kurczaki kupowane na bazarach najczęściej nie podlegają kontroli weterynaryjnej i tym samym nie posiadają certyfikatów jakości. Nie mamy, więc pewności w jakich warunkach dorastał kurczak, czym był karmiony i skąd dokładnie pochodzi. Warto się tym zainteresować i wybierać produkty od sprawdzonych, wiarygodnych producentów. Od kilku lat na rynku możemy dostać Kurczaka Zagrodowego ze znakiem „Poznaj Dobrą Żywność". To trafiony wybór dla osób, które interesują się pochodzeniem mięsa. Kurczak Zagrodowy hodowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach w czystym ekologicznie rejonie Podlasiu. Ma dostęp do dużej zagrody na świeżym powietrzu, w której jest aktywny i chętnie się porusza. Co więcej Zagrodowy rośnie o połowę dłużej niż zwykłe kurczaki. Przez cały ten czas żywiony jest wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Pokarm wywarzany jest pod ścisłą państwową kontrolą weterynaryjną oraz w zgodzie z audytowanym wewnętrznie systemem HACCP. Nigdy niepodawane mu są żadne antybiotyki, co sprawia, że jest to produkt w 100% naturalny.

Dzięki temu wszystkiemu, Kurczaki Zagrodowe są zdrowe, silne, a ich mięso nie tylko smakuje wybornie, lecz także zawiera mnóstwo składników odżywczych, doskonałych dla dorosłych i dzieci. Lekkie, delikatne i zdrowe mięso Zagrodowego to idealny pomysł na rodzinny posiłek.

/źródło - /