Jak komponować dietę wegetariańską? Drukuj
Wpisany przez W.P.   
czwartek, 04 czerwca 2015 14:55

Jak komponować dietę wegetariańską?

Świadomie i dobrze komponowana dieta wegetariańska ma doskonały wpływ na nasze zdrowie. Jednak aby przygotowywane posiłki były wartościowe i dostarczały wszystkich potrzebnych składników, należy łączyć ze sobą odpowiednie grupy produktów i pamiętać o uzupełnieniu niedoborów, jakie wiążą się z wykluczeniem z jadłospisu mięsa.

Wegetarianizm to już nie tylko dieta, a wręcz styl życia. Zwolenników bezmięsnego menu przybywa coraz bardziej i jest to trend na tyle zauważalny, że w hotelach, restauracjach i na oficjalnych przyjęciach obok tradycyjnych potraw, zawsze można znaleźć bezmięsne. Dieta wegetariańska wynika nie tylko z niechęci do spożywania mięsa. Może to mieć także podłoże zdrowotne czy religijne. Niezależnie od tego, co kieruje osobami, które decydują się na taką zmianę w swoim życiu, na początku stosowania diety wegetariańskiej, mogą pojawić się pewne kłopoty. Chodzi przede wszystkim o właściwe komponowanie menu, tak aby uzupełnić braki wynikające z wyeliminowania z jadłospisu mięsa.

Sztuka kompozycji

Jeśli podjęliśmy już decyzję o radykalnym wykluczeniu mięsa z jadłospisu, należy z równym zaangażowaniem zwrócić uwagę na kompozycję posiłków. Oznacza to, że musimy zrekompensować organizmowi potencjalne straty, jakie mogą wiązać się z przejściem na inny sposób odżywania.

Aby dieta wegetariańska była zdrowa i pożywna, w posiłkach należy łączyć przynajmniej 3 z 4 grup produktów. Do pierwszej grupy należą warzywa strączkowe takie jak groch, fasola czy soczewica. W drugiej grupie znajdują się produkty zbożowe, trzecia to orzechy i nasiona, a ostatnia to nabiał i ryby. Komponując posiłki w oparciu o te kategorie, będziemy mieli pewność, że przygotowane dania są zdrowe i pełnowartościowe. Zmniejszy to ryzyko, że po wykluczeniu mięsa z diety, zabraknie nam jakichś składników odżywczych.

Zamiast mięsa

Wegetarianie muszą zwrócić szczególną uwagę, żeby w ich diecie nie zabrakło białka, żelaza, Witaminy B12 oraz wapnia. Poszczególne elementy w różnych ilościach, można znaleźć w typowych dla diety wegetariańskiej produktach. Źródłem białka będzie soja, fasola, soczewica oraz groch. Natomiast aby zrekompensować braki żelaza, którego największym źródłem jest czerwone mięso, wegetarianie sięgną po zielone warzywa liściaste, brokuły oraz tofu. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu należy także dobrać bezmięsne źródła wapnia. Będą to wspomniane już brokuły, szpinak, sezam i pomidory. Braki witaminy B12, która występuje praktycznie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, można nadrobić kupując żywność dodatkowo o nią wzbogaconą.

Dlaczego warto?

Pomijając kwestie światopoglądowe, wegetarianizm otwiera przed nami zupełnie nowe doznania smakowe. W naszym kręgu kulturowym mięso zawsze było nieodłącznym elementem potraw, dlatego zastąpienie go soją, soczewicą czy tofu może być doskonałą okazją do kulinarnych eksperymentów. Ponadto wegetarianizm ułatwi nam utrzymanie prawidłowej wagi ciała, poprawi trawienie, a także zmniejszy ryzyko występowania chorób układu krążenia, ponieważ obniża się we krwi poziom tzw. „złego cholesterolu”.

Jak widać komponowanie posiłków wegetariańskich tylko z pozoru może wydawać się trudne. Tak naprawdę należy kierować się zróżnicowaniem i bogactwem posiłków, które to powinny być cechami każdej zdrowej diety.

 

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem RTV Euro AGD.