Propozycja Orico dla jaroszy Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 01 grudnia 2009 12:07

Propozycja Orico dla jaroszy

Masz dosyć jedzenia wciąż tych samych potraw? Szukasz przepisu na smaczny  obiad? Nic prostszego! Pomysłów dostarczą ci dania sojowe Orico – kotlety mielone, flaki i gulasz.

Łatwe i szybkie w przygotowaniu rozgrzeją dawką energii niezbędnej do pracy naszego organizmu.

Jesienna szaruga i porywisty wiatr sprzyjają katarowi i grypie. Warto zaopatrzyć organizm w solidną dawkę energii, która pomoże nam stawić czoła wirusom. Wspomóc nas w tym mogą ciepłe posiłki. Orico proponuje całą gamę łatwych w przygotowaniu dań sojowych, wśród których znajdziemy znakomite kotlety mielone, flaki oraz gulasz.

altDla wielbicieli tradycyjnych mielonych marka Orico także ma bezmięsną propozycję – aż trzy wersje smakowe tych produktów: z pieczarkami, z cebulą i bez dodatków – do doprawienia według uznania. Zawartość opakowania wystarczy zmieszać ze wskazaną na etykiecie ilością wody i całość odpowiednio przyprawić a następnie postępować zgodnie ze znanym i uniwersalnym przepisem na kotlety mielone - z powstałej masy uformować kulki, które obtaczamy w bułce tartej, lekko spłaszczamy i smażymy na patelni.

Jeśli jednak znudzą nam się kotlety mielone w wersji smażonej, produkt ten można wykorzystać również do pierogów czy kartaczy, gdzie posłuży nam jako idealny farsz. W podobnej formie użyć go można do spaghetti bolognese.

altTak samo proste w przyrządzeniu są flaki i gulasz. Dania te możemy przygotować szybko i łatwo – już po 20 minutach mamy na talerzu smakowity gulasz, który znakomicie smakują z kopytkami lub ryżem i surówką. Równie prosto możemy oczarować gości porcją parujących, aromatycznych flaków, do których przekona się nawet zagorzały przeciwnik tego dania.

 

Gotowe produkty sojowe mogą również stanowić interesującą alternatywę w czasie postu, pozwalając osobom stosującym się do wymogów swojej religii odżywiać się zdrowo i smacznie.

 

Poniżej kilka przykładowych przepisów z wykorzystaniem dań sojowych Orico:

 

Krokiety z kotletami à la mielone z pieczarkami

 

Składniki: kotlety à la mielone z pieczarkami, mąka, woda, sól, olej, cebula, czosnek, przyprawy.

 

Masę mieloną przyrządzamy zgodnie z zaleceniami producenta i doprawiamy do smaku. Podsmażamy na patelni z posiekaną cebulą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie placki. Nakładamy wystudzony farsz, zawijając krokiety, które możemy podać z dodatkiem dowolnie skomponowanego sosu – pomidorowego, grzybowego lub pieczeniowego.

 

 

Spaghetti bolognese

 

Składniki: opakowanie makaronu, kotlety à la mielone, pomidorki w puszce, cebula, czosnek, przyprawy (bazylii, oregano, rozmaryn, pieprz, sól), koncentrat pomidorowy, ser parmezan

 

Masę mieloną przyrządzamy zgodnie z zaleceniami producenta i doprawiamy do smaku. Podsmażamy na patelni z posiekaną cebulą i posiekanymi ząbkami czosnku. Miksujemy pomidorki z koncentratem i wszystko razem dusimy wraz z dodatkiem ziół ok. 25 minut aż sos zgęstnieje. Na porcję ugotowanego makaronu nakładamy odpowiednią ilość sosu, którą posypujemy serem i dekorujemy listkiem bazylii.

 

 

Więcej przepisów na www.mojeorico.pl