Nie toleruj konserwantów w produktach Drukuj
Wpisany przez S.Z   
czwartek, 17 lipca 2014 13:19

Nie toleruj konserwantów w produktach!


Okres letnich wakacji to czas, w którym często gasimy pragnienie sięgając po różne napoje, np. wody smakowe. Wybierając tego typu produkty warto sprawdzać ich składy, gdyż wiele z nich zawiera sztuczne substancje, takie jak konserwanty. Dokonując świadomego wyboru możemy uchronić się przed konsekwencjami spożywania dużej ilości substancji konserwujących.

Wody smakowe to popularne rozwiązanie dla dzieci i dorosłych, którzy nie przepadają za zwykłą wodą. Jest to szczególnie dobry wybór w okresie letnim, gdy poszukujemy smacznych i skutecznych rozwiązań na ugaszenie pragnienia. Wody smakowe zapewniają orzeźwienie w czasie upałów oraz nawodnienie organizmu podczas np. wysiłku fizycznego.
Wybierając wodę smakową lub inne napoje warto sprawdzić ich skład, by wiedzieć czy kupowany produkt zawiera konserwanty. Jeżeli podczas zakupów sięgniemy po wodę smakową, która zawiera dodatek sztucznych substancji konserwujących, poszukajmy jednak takiej, która ich nie posiada. Warto wiedzieć, że do najczęściej stosowanych konserwantów w produktach spożywczych należy sorbinian potasu (E 202), który może mieć działanie alergogenne. Innym, często wykorzystywanym konserwantem jest benzoesan sodu (E 211), który może w dużych dawkach podrażniać błonę śluzową żołądka. Wykazuje również działanie alergogenne. Skumulowana zawartość konserwantów u dzieci może wywoływać problemy z koncentracją, snem i nadpobudliwością.
Aby chronić się przed konserwantami wystarczy, że podczas zakupów będziemy analizować składy kupowanych produktów i wybierać te, które nie zawierają substancji konserwujących.


/źródło - Premium PR/