Rukola na talerzu - smacznie, zdrowo i z korzyścią dla organizmu Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
środa, 30 października 2013 22:41

Rukola na talerzu – smacznie, zdrowo i z korzyścią dla organizmu


Coraz więcej osób przywiązuje wagę nie tylko do walorów smakowych spożywanych posiłków, ale także do ich wartości energetycznej, pochodzenia składników czy też stopnia ich przetworzenia. Chcemy jeść zarówno smacznie jak i zdrowo! Zaczynamy być coraz bardziej świadomi tego, że spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale także poprawia nasze samopoczucie.

Dietetyczne posiłki często kojarzą nam się z wieloma wyrzeczeniami, nudnymi smakami i czasochłonnością w przygotowaniu. Sukces zdrowego posiłku tkwi w dobraniu odpowiednich składników, które są smaczne, świeże i pełne witamin. Przygotowanie takiego dania nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi przy kuchennym blacie. Wystarczy umiejętnie połączyć ze sobą kilka prostych składników.
Jednym ze sprawdzonych pomysłów na szybki posiłek są wszelkiego rodzaju sałatki. Są proste w przygotowaniu, a na talerzu możemy połączyć ulubione warzywa i dodatki. Przygotowując taki posiłek, warto zamiast zwykłej zielonej sałaty wybrać np. rukolę, która jest bogactwem błonnika, wapnia, żelaza, witamin A, C i K. Te składniki wpływają na zwiększenie odporności naszego organizmu, zapobiegają anemii i osłabieniu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Na kolację lub lunch w pracy możemy przygotować lekką sałatkę z suszonymi pomidorami. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali tylko kilku produktów: opakowania rukoli, parmezanu (w kawałku), garści oliwek, garści orzechów pinii, opakowania suszonych chipsów pomidor z bazylią i oregano (np. Crispy Natural)
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Polega jedynie na wymieszaniu ze sobą umytej i wysuszonej rukoli z pokrojonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Całość polewamy domowej roboty sosem vinegrette, który powstaje z wymieszania 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki musztardy dijon, 1 łyżeczki soku z cytryny, soli, cukru i ziół. Sałatkę posypujemy parmezanem startym na grubej tarce.
Sałatka idealnie pasuje do grillowanych mięs lub ryb, świetnie sprawdzi się także jako lekka przekąska w ciągu dnia. Zawiera produkty, które dodadzą nam energii na kilka godzin, skutecznie poprawią nasze samopoczucie i wzmocnią naszą odporność.

 

/źródło - /