Addio pomidory - czas na likopen Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 19 października 2013 15:18

Addio pomidory, czas na likopen!

Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zawiera właściwości antynowotworowe, a także dba o kondycję serca i kości. Pora na likopen, naturalny barwnik roślin czerwonych.

Ketchupy, koncentraty, soki czy pasty pomidorowe to te przykłady jedzenia w których przetworzony surowiec, czyli pomidor jest zdrowszy od naturalnego. Zazwyczaj w trakcie obróbki giną wszystkie cenne składniki, tym razem jest jednak odwrotnie. Przetworzony pomidor zyskuje!

Pierwotnie przetwory z pomidorów były robione we włoskich domach. Ich receptury szybko upowszechniły się także w innych krajach śródziemnomorskich, a później na całym świecie. Dziś są produkowane przez wyspecjalizowane firmy, a w domach robią je nieliczni. Wbrew pozorom sam ketchup nie jest wytworem kuchni amerykańskiej, ale azjatyckiej. I chociaż dzisiaj kojarzony jest tylko z fast foodowym jedzeniem, to nie powinno zabraknąć go w naszej codziennej diecie.

Likopen określany na opakowaniach skrótem E160d, jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, posiadających właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed nowotworami. Badania dr. A. Venket Rao z Uniwersytetu w Toronto wykazały, że jest on wchłaniany przez organizm tylko wtedy, gdy występuje w przetworach pomidorowych. W świeżych owocach jest zamknięty w tkankach, dopiero pod wpływem obróbki termicznej ulega zmianom dzięki czemu jest bardziej przyswajany. Jego asymilacja jest o tyle ważna, że organizm człowieka sam go nie produkuje i każdego dnia pozyskuje z diety.

„Podczas produkcji ketchupu czy koncentratu pomidorowego likopen zawarty w pomidorach pod wpływem temperatury ulega przekształceniu i dzięki temu jest on dużo lepiej wchłaniany przez organizm. Zawartość likopenu w przetworach jest ok. 2,5 raza większa niż zwykłym pomidorze" - tłumaczy Tomasz Kwaśniewski, manager marki MOSSO*.

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Likopen chroni organizm człowieka przed nowotworem przewodu pokarmowego. Produkty zawierające przeciwutleniacz są także polecane mężczyznom będącym w grupie ryzyka wystąpienia raka prostaty lub już walczącym z tą chorobą. Badania przeprowadzone w Akademii Medycznej na Harvardzie, którymi zostało objętych 48 tys. mężczyzn dowiodły, że osoby spożywające przetwory pomidorowe częściej niż 2 razy w tygodniu są aż o 34 proc. mniej narażone na rozwój raka prostaty. Likopen ma także zaskakujący wpływ na płodność mężczyzn. Otóż już po trzech miesiącach przyjmowania zwiększonej ilości likopenu w ponad 60 proc. przypadków pozbywali się tego problemu. Natomiast u pań spożycie produktów bogatych w likopen redukuje ryzyko wystąpienia raka piersi czy szyjki macicy. Ponadto cenny związek z pomidora wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry. Nie tylko zabezpiecza ją przed szkodliwym działaniem ultrafioletowym, ale także zwiększa jej elastyczność. Tym samym pomaga zachować młodość.


 

*MOSSO to jeden z największych polskich producentów wyrobów spożywczych na rodzimym rynku. Dzięki ciągłemu rozwojowi, wdrażaniu nowoczesnych i przyjaznych środowisku technologii, niezmiennie od 25 lat dostarcza produkty najwyższej jakości. Oferta obejmuje obecnie 69 różnych produktów o bogatym, naturalnym smaku i wysokich walorach odżywczych, w tym tak znanych i cenionych jak „Majonez Napoleoński" czy „Chrzan Delikatesowy". Firma dostarcza swoje wyroby do największych sieci spożywczych w kraju.

 

/źródło - /