Zatrzymaj lato już dziś! Robimy przetwory |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 24 września 2018 13:28 |
Zatrzymaj lato już dziś! Robimy przetworyWielu z nas uważa lato za najpiękniejszą porę roku. Trudno się temu dziwić - nic nie cieszy oczu tak jak pierwsze promienie słońca, zielona trawa czy dojrzałe, soczyste owoce. Tylko jak zatrzymać ten letni urok na dłużej...? Wystarczy zrobić przetwory! One, nawet w pochmurny, zimowy dzień przypomną nam smak wakacji.
Idealne dżemy, marmolady i powidłaDo najpopularniejszych przetworów owocowych zaliczamy mar¬molady, powidła, dżemy, konfitury i kompoty. Z powodzeniem możemy używać ich na kanapkę, jako dodatek do budyniu, kisielu, naleśników, ciasta czy nawet mięs. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są te wykonane własnoręcznie w domu. Ich atutem jest przede wszystkim prosty skład, ponieważ w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników nie zawierają substancji konserwujących i szkodliwej „chemii”. Niestety, coraz rzadziej samodzielnie przygotowujemy przetwory, obawiając się kilkugodzinnego gotowania, bałaganu i całej tej ciężkiej pracy. Zaraz... jakiej ciężkiej pracy? Przygotowanie domowych przetworów może być przecież banalnie proste! Wydryluj to!Przygotowując soki, powidła, a nawet prażone jabłka z pewnością przyda nam się dobra drylownica. Korzystając z niej zaoszczędzisz mnóstwo czasu, sił i nerwów już na początku pracy. Drylownicę najlepiej dopasować do rodzaju owoców - inna przyda się do śliwek, inna do soczystych wiśni. Warto zaopatrzyć się w taką, która w szybki i łatwy sposób pozwoli nam uporać się z przygotowanymi do przetworów owocami, jak np. automatyczna drylownica do śliwek marki Leifheit. Dzięki niej bez problemu usuniemy pestki z większych owoców, takich jak na przykład śliwki. Nóż ze stali szlachetnej sprawia, że ten mały automat precyzyjnie usuwa pestki i przygotowuje owoce do ciasta. Miąższ wpada do podstawionej miski, a pestki do pojemnika. Nic wokół się nie brudzi! Dodatkowym atutem drylownicy jest fakt, że po pracy wystarczy ją jedynie opłukać pod bieżącą wodą. Szybko, prosto i wygodnie. Pyszna szarlotkaPrzepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Wyzwaniem jest już sam wybór ciasta – kruche, półkruche, drożdżowe czy francuskie? Potem dodatki: szarlotka z budyniem, białkami jaj, galaretką, a może solo? Letni smak owoców przez cały rokPrzygotowując przetwory często głowimy się jak zabezpieczyć je przed niekorzystnym działaniem bakterii, pleśni i grzybów, tak, aby przetrwały całą zimę. Istnieje na to proste rozwiązanie - wystarczy jeżeli poddasz je wekowaniu. To skuteczny, tani i bardzo prosty sposób, aby zachować lato na znacznie dłużej. Do wekowania potrzebny Ci będzie tylko garnek, gorąca woda i porządny słoik np. słoik do wekowania marki Leifheit. Zapewnia on nie tylko trwałość wszystkich domowych przetworów, ale również, dzięki dekoracyjnym zdobieniom, świetnie prezentuje się na półce w spiżarni. Tak zapakowane powidła mogą stać się nawet gustownym prezentem dla mamy, taty czy sąsiadki – z podarunku „hand made” rozpieszczającym podniebienie z pewnością każdy się ucieszy. Powidła – palce lizać! Prosty i sprawdzony przepisDo sporządzenia pysznych powideł potrzebujesz tylko dwóch składników: śliwek i cukru. Najlepsze proporcje to 250 g cukru na 1 kg świeżych owoców, ale możesz go dodać go trochę mniej. Jeżeli lubisz niebanalne przetwory wypróbuj powidła z cynamonem czy wanilią – palce lizać! Więcej kuchennych niezbędników znajdziesz na: www.leifheitsklep.pl |