Niezbędny składnik w każdej kuchni - mąka - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 26 marca 2018 09:18 |
Niezbędny składnik w każdej kuchni – Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna JaczkowiceTrudno sobie wyobrazić kuchnię bez mąki. Ten produkt od tysięcy lat pozwala nam się cieszyć smakiem ulubionych potraw. Doskonałe ciasto na pierogi naszej babci, ulubiony placek drożdżowy mamy, czy świeży, pachnący chleb do porannej kawy – te tradycyjne wypieki i potrawy zawsze towarzyszą ciepłym wspomnieniom o rodzinnym domu i przyjemnych chwilach spędzonych w gronie najbliższych. W Młynie Jaczkowice od ponad 200 lat najlepsze gatunki zbóż są starannie selekcjonowane, tak aby uzyskać mąkę o najwyższej jakości i zapewnić niezawodność w każdej kuchni.
Produkt doceniony przez ekspertówWybierając składniki do przygotowywania potraw, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na ich jakość. Źle dobrana mąka może być przyczyną nieudanych wypieków – niewyrośniętego ciasta, powstawania zakalców czy braku charakterystycznego, świeżego aromatu po wyjęciu z piekarnika. Linia mąk „Dolnośląska” została w 2012 roku doceniona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a program „Doceń Polskie”, którym zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością, wyróżnił mąki Młynu Jaczkowice mianem „Top produktu”. Używana do produkcji Dolnośląskiej Mąki Tortowej pszenica od lokalnych rolników gwarantuje uzyskanie najlepszego jakościowo produktu, dzięki któremu unikniemy kulinarnych rozczarowań i z powodzeniem przygotujemy nawet najbardziej wymagające wypieki. Nieskończone możliwości kulinarneDolnośląska Mąka Tortowa ma biały, jednolity kolor, bez niepokojących odcieni czy smug. Pachnie zmielonym zbożem, nie wyczuwamy w niej żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy się w pełni cieszyć głębią smaku przygotowywanych potraw. Polecana szczególnie do wypieków mąka pszenna typu 450 z Młyna Jaczkowice pozwala na nieskończone zastosowanie w kuchni od domowego pieczywa, przez uwielbiane pierogi, po tradycyjne, pyszne ciasta, które pamiętamy z rodzinnego domu. Dolnośląska Mąka Tortowa - pszeniczny skarb z doliny OdryMłyn Jaczkowice położony jest na Dolnym Śląsku, w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych ziem Dolnego Śląska i Opolszczyzny. Urodzajne gleby, łagodne zimy i ciepłe lata powodują, że to tutaj dojrzewają najlepsze odmiany pszenicy, z których tworzy się najlepsze jakościowo mąki. Dolnośląska Mąka Tortowa to sztandarowy produkt Młyna Jaczkowice i niezawodny składnik w domu każdej gospodyni. To dzięki niej powstają wszystkie, dobrze nam znane wypieki, najsmaczniejsze, domowe makarony czy klasyczne potrawy kuchni polskiej takie jak kopytka, pyzy czy ciepłe, lane kluseczki. Wartość odżywcza w 100 g produktu Tortowa typ 450 Dolnośląska Mąka Tortowa Typ 450 P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia. Sernik wielkanocny waniliowo-pomarańczowy Składniki: Ciasto kruche: 110 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej typ 450 Masa serowa: 1 kg sera Sposób przygotowania: Dolnośląską Mąkę Tortową typ 450, kakao oraz cukier puder wysypać na blat i delikatnie zmieszać palcami. Dodać kawałki zimnego masła i aromat waniliowy, posiekać nożem, aż utworzą się małe grudki. Ugniatać ciasto rękami, do uzyskania plastycznej masy. W przypadku, kiedy ciasto nie chce się wyrobić, dodać łyżkę zimnej wody. Uzyskaną kulę włożyć na pół godziny do lodówki. Ser: Na wystudzony spód wylać masę serową i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół). Po wyłączeniu piekarnika, ciasta nie wyjmować, tylko studzić przy uchylonych drzwicz-kach. Opcjonalnie polewa czekoladowa: Makowiec-rolada Składniki: Ciasto: 0,5 kg Dolnośląskiej Mąki Tortowej typ 450 Nadzienie: 250g maku Lukier: niecała szklanka cukru pudru Sposób przygotowania: Babka piaskowa Składniki: 1 szklanka Dolnośląskiej Mąki Tortowej typ 450 Sposób przygotowania: /źródło - / |
Poprawiony: poniedziałek, 26 marca 2018 09:42 |