Gdy dziecko ciągle choruje. Co prowadzi do nawracających infekcji? |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 12 września 2017 06:03 |
Gdy dziecko ciągle choruje. Co prowadzi do nawracających infekcji?Twoje dziecko ciągle choruje, często ma katar, kaszel i gorączkę? Być może jego układ immunologiczny potrzebuje wsparcia. Jak skutecznie walczyć z nawracającymi infekcjami i wzmocnić odporność, radzą eksperci z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu.
Żłobek, przedszkole i szkoła to miejsca, które sprzyjają infekcjom, głównie z tego powodu, że łatwiej jest tam o kontakt z chorobotwórczymi bakteriami. Drobne infekcje wśród dzieci to sprawa całkowicie normalna, sytuacja może zacząć się komplikować, w momencie gdy nasze dziecko choruje niemal bez przerwy. Co może być tego przyczyną? Jak to zbadać?Jeśli chorujemy częściej niż raz na kwartał warto wykonać profesjonalną diagnostykę mikroflory układu pokarmowego – badanie KyberKompaktPro, które sprawdza wszystkie ważne grzyby i bakterie (ochronne, immunostymulujące, odżywiające nabłonek jelitowy, jak również te potencjalnie patogenne). Na podstawie wyników badania zlecona zostanie również celowana probiotykoterapia. Możemy także wykonać badanie poziomu slgA – dr Mirosława Gałęcka, Instytut Mikroekologii. Jak przeciwdziałać?Musimy zadbać o prawidłowy skład naszej mikroflory jelitowej oraz o prawidłową dietę – bogatą w prebiotyki, czyli składniki, którymi żywią się nasze dobre bakterie. Najlepsza dieta dla naszych jelit jest bogata w błonnik pokarmowy, który znajdziemy m.in. w zbożach z pełnego przemiału, warzywach i otrębach. Szczególnie ważna jest skrobia oporna, której źródłem są np.: lekko niedojrzałe banany, szparagi, cykoria, zimny ryż i makaron. Probiotyki – jak zrobić to dobrze?Probiotyki są niezbędnym elementem profilaktyki nawracających infekcji, a także wsparciem organizmu w trakcie i po antybiotykoterapii, ale należy pamiętać, że nie każdy probiotyk sprawdzi się tak samo dobrze. Należy wybierać preparaty o zdefiniowanej ilości bakterii probiotycznych i przyjmować je odpowiednio długo – nawet przez kilka miesięcy. Trzeba również pamiętać, że o ile niektóre produkty spożywcze, takie jak kefir czy kiszonki są bogate w „dobre” bakterie, o tyle ich spożycie nie zastąpi dobrze dobranej probiotykoterapii. Instytut Mikroekologii w Poznaniu świadczy najnowocześniejsze usługi medyczne dla pacjentów oraz lekarzy z całej Polski. Jest to firma medyczna, która jako pierwsza wprowadza na rynek Polski innowacyjne analizy laboratoryjne na bazie własnych badań doświadczalnych, które przeprowadzane są według ogólnie przyjętych norm i standardów naukowych. Ponadto Instytut Mikroekologii ściśle i nieustannie współpracuje z najlepszymi jednostkami naukowymi i akademickimi w Polsce oraz zagranicą. Swą wizję firma realizuje poprzez: /źródło - /fot.depositphotos/ |