Test dla pacjentów z chorobą nowotworową - sprawdź stan odżywienia swojego organizmu! |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 07 maja 2017 08:40 |
Sprawdź stan odżywienia swojego organizmu! Test dla pacjentów z chorobą nowotworowąNiedożywienie w przypadku pacjentów onkologicznych może negatywnie wpływać na samopoczucie chorych, powodzenie terapii, prowadzić do powikłań po zabiegach, a w niektórych przypadkach uniemożliwiać nawet podjęcie lub kontynuację leczenia. W ramach kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” przygotowaliśmy test stanu odżywienia dla pacjentów z chorobą nowotworową.
Ważnym elementem kwalifikacji pacjenta do leczenia jest ocena stanu odżywienia organizmu, którą w szpitalach przeprowadza zespół specjalistów przeszkolonych w obszarze żywienia pozajelitowego i dojelitowego. Jednak każdy chory może odpowiedzieć sobie na kilka pytań, które będą pierwszym sygnałem, czy warto porozmawiać z lekarzem lub dietetykiem i odpowiednio wcześnie zapobiegać niedożywieniu oraz jego poważnym konsekwencjom. Diagnostyka stanu odżywienia pacjenta w szpitalachPrawidłowy stan odżywienia organizmu odgrywa jedną z kluczowych ról w podjęciu leczenia u pacjentów chorych przewlekle, w tym także chorych na nowotwory. Pacjenci onkologiczni są szczególnie narażeni na problem niedożywienia z uwagi na szybsze tempo przemiany materii i zwiększone zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Ich niedobory i zbyt niska waga ciała mogą mieć negatywny wpływ na skuteczność terapii, czy wręcz spowodować niezakwalifikowanie pacjenta do danego rodzaju leczenia. Wstępną ocenę stanu odżywienia można przeprowadzić w domuOdpowiedź na kilka kluczowych pytań pozwoli ocenić, czy występują pierwsze niepokojące objawy pogorszenia stanu odżywienia. Rozwiązanie testu polega na udzieleniu odpowiedzi „TAK” lub „NIE” w kilku prostych pytaniach, m.in. o to, czy pacjent zauważył w ostatnim czasie spadek masy ciała, zmniejszenie apetytu czy zmiany w nawykach żywieniowych. Wynik wskazujący na występowanie nieprawidłowości powinien być pierwszym sygnałem świadczącym o konieczności konsultacji chorego ze specjalistą w kierunku niedożywienia organizmu i konieczności wprowadzenia zmian w diecie i/lub włączenia żywienia medycznego. Specjalistyczne wsparcie żywienioweW przypadku niedoborów żywieniowych istotną rolę pełni zastosowanie żywienia medycznego. Wybór metody żywienia medycznego powinien być oparty na analizie stanu klinicznego chorego, stopniu i rodzaju niedożywienia, planowanym czasie żywienia oraz okresie stosowania żywienia (np. przedoperacyjne, pooperacyjne). Najlepszą, najwygodniejszą i co najważniejsze fizjologiczną formą żywienia medycznego jest metoda żywienia doustnego. W sytuacji, gdy nie jest możliwe pokrycie zapotrzebowania białkowo-energetycznego pacjenta niedożywionego ze słabym apetytem poprzez codzienną lub fortyfikowaną (wzmocnioną) dietę produktami naturalnymi o dużej gęstości kalorycznej, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) rekomenduje hiperkaloryczne i wysokobiałkowe doustne specjalistyczne preparaty odżywcze typu Nutridrink, które dostarczają w niewielkiej objętości skoncentrowaną ilość kalorii i wartości odżywczych[1]. Test stanu odżywienia dla pacjentów z chorobą nowotworową*
W przypadku odpowiedzi twierdzącej (TAK) na którekolwiek z powyższych pytań warto porozmawiać z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem o stanie odżywienia, wprowadzeniu zmian w diecie i/lub włączenia żywienia medycznego. *Celem testu jest wstępna ocena, czy istnieje ryzyko nieprawidłowości w stanie niedożywienia organizmu. Test ma charakter wyłącznie informacyjny i nie może zastępować konsultacji z lekarzem. W żadnym razie nie wolno wykorzystywać go do stawiania diagnozy lekarskiej w przypadku jakiejś choroby czy problemu zdrowotnego. /źródlo - / |
Poprawiony: niedziela, 07 maja 2017 08:55 |