Jak wykorzystać pokrzywy |
Wpisany przez Administrator |
poniedziałek, 17 maja 2010 08:15 |
Nawóz z pokrzywy i inne z niej pożytki Nie lubimy pokrzyw, uważamy je za szczególnie bujnie krzewiące się chwasty. Pamiętajmy jednak, że mądry ogrodnik potrafi rośliny te wykorzystać dla podniesienia nie tylko odporności gleby i roślin w swoim ogrodzie ale także własnego organizmu.
Jak zrobić nawóz z pokrzyw
● Przygotować duże naczynie kamionkowe, plastikowe lub po prostu drewnianą beczkę. Nie wolno używać naczyń metalowych. ● Naciąć ziela pokrzywy młodej lub już kwitnącej, ale zanim zawiążą się na niej nasiona. ● Ziele włożyć do naczynia, ubić lekko, zalać wodą (najlepiej oligoceńską lub źródlaną). Roztwór w trakcie gnicia będzie się pienił, dlatego też woda powinna sięgać do wysokości kilkunastu centymetrów poniżej brzegu naczynia. ● Postawić naczynie w miejscu zacisznym i nasłonecznionym, przykryć siatką obciążoną kamieniem, aby nie wpadały do środka myszy, wiewiórki, czy inne małe zwierzątka. ● Roztwór raz dziennie zamieszać patykiem. ● Czekać aż gnojówka zrobi się przejrzysta. Trwa to około dwóch tygodni. ● Przejrzystą gnojówkę dziesięciokrotnie rozcieńczyć wodą i polewać nią rośliny: drzewka owocowe, krzewy, warzywa, kwiaty. Rozcieńczenie jest niezbędne, nie wolno o nim zapomnieć, gdyż skondensowana gnojówka uszkodzi rośliny. Uwaga: nawóz z pokrzywy zawiera bardzo dużo azotu i z tego względu nie nadaje się do nawożenia grochu, fasoli oraz cebuli.
Inne pożytki z pokrzywy: ● Kilka pokrzyw pozostawionych wśród grządek poprawia odporność upraw. ● Korzenie pokrzyw poprawiają strukturę gleby. ● Jako chwasty pokrzywy nie są dla ogrodnika bardzo uciążliwe. Usuwa się je łatwo, gdyż lekko podkopane dają się wyciągać z ziemi całymi płatami. ● Z młodych listków pokrzywy (zawierają witaminy B2 i C, sole mineralne, są moczopędne, zapobiegają biegunkom)można gotować zupę, jak ze szczawiu lub dodawać je do surówek (wraz z listkami mniszka lekarskiego). ● Z młodych pędów pokrzywy wycisnąć sok, posłodzić miodem. Pić dwa razy dziennie po pół szklanki przez dwa tygodnie. Jest to polecana przez zielarzy wiosenna kuracja wzmacniająca i zapobiegająca infekcjom.
Babcia Terenia |
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 15:55 |