Kompost - naturalny nawóz ogrodniczy Drukuj
Wpisany przez S.Z   
wtorek, 12 sierpnia 2014 14:14

Kompost - naturalny nawóz ogrodniczy

Nie każdy wie, że z odpadków organicznych jakie zbierają się w naszym domu i ogrodzie, np. obierek z warzyw i owoców, fusów po kawie, skorupek jaj czy skoszonej trawy można przygotować naturalny nawóz. Kompost, bo o nim mowa, doskonale użyźnia glebę i jest całkowicie bezpieczny dla środowiska.


Dobrze przefermentowany kompost to najlepszy naturalny materiał poprawiający żyzność i strukturę gleby. Powstaje on w procesie rozkładu substancji organicznej na proste związki, za pomocą mikroorganizmów. Jego bardzo dużym atutem jest to, że jest on całkowicie bezpieczny w stosowaniu. Dlatego też zasilając nim rośliny nie musimy się martwić, że użyjemy go zbyt dużo i „przenawozimy" naszą zieleń.
Decydując się na kompostownik należy pamiętać o kilku prostych zasadach. Po pierwsze, materiał na ten nawóz organiczny należy układać w warstwach o grubości 10 -15 cm. Na samym dnie powinna się znaleźć część drenażowa wykonana z połamanych na krótkie kawałki gałązek. Zapewni ona dobry dopływ powietrza do całego kompostu. Kolejna warstwa powinna zatrzymywać składniki pokarmowe wypłukiwane przez wodę. Do jej ułożenia można wykorzystać torf, słomę, ziemię ogrodową lub częściowo rozłożony materiał z zeszłego roku. Następne poziomy układamy na przemian z resztek organicznych z domu i ogrodu oraz ziemi. Trzeba przy tym pamiętać, żeby nie wrzucać do kompostownika zbyt dużych ilości skoszonej trawy, tylko układać ją cienkimi warstwami razem z rozdrobnionymi gałęziami, pędami bylin lub wiórami. W przeciwnym wypadku zbije się ona, a następnie zgnije powodując nieprzyjemny zapach. Ostatnią warstwę naszego kompostownika powinna stanowić ziemia lub torf.
Pamiętajmy, że materiał użyty do kompostowania musi być różnorodny i dobrze rozdrobniony. Doskonale nadaje się do tego trawa, liście, wióry, chwasty, połamane gałęzie, odpady roślinne, resztki warzyw, fusy po kawie i herbacie czy skorupki jaj. W żadnym wypadku do przygotowania tego nawozu nie należy używać materiału roślinnego porażonego przez choroby i szkodniki, gotowanego mięsa, resztek ryb, odchodów, skórek cytrusów, kości, tłuszczy czy tektury. Nie nadaje się również materiał nieorganiczny taki jak szkło, plastik, metal, gruz, piasek oraz środki chemiczne.
Aby proces kompostowania (tzw. organiczny recykling) przebiegał szybko należy zadbać o następujące warunki: dobre napowietrzenie, wysoką wilgotność, odpowiednią temperaturę oraz ilość mikroorganizmów. Przygotowany przez nas materiał organiczny należy więc regularnie nawadniać, zwłaszcza w czasie upalnych dni. Masa nie może być ani zbyt sucha, ani zbyt mokra. Swoją strukturą powinna ona przypominać nasączoną gąbkę. Należy również pamiętać, aby po upływie 2-3 tygodni przemieszać wierzchnią warstwę pryzmy. Zwiększy to jej napowietrzenie i przyczyni się do lepszego rozwoju bakterii tlenowych odpowiedzialnych za rozkład materii organicznej.
Proces organicznego recyklingu możemy także skutecznie przyśpieszyć za pomocą aktywatora kompostu marki Florovit. Jego zastosowanie na każdej z warstw naszej pryzmy skutecznie pobudzi rozwój mikroorganizmów i będzie sprzyjało powstawaniu naturalnej próchnicy. Dzięki temu dużo szybciej uzyskamy kompost o wysokiej żyzności. Dodatkowym atutem zastosowania aktywatora kompostu marki Florovit jest to, że redukuje on nieprzyjemne zapachy powstające w procesie rozkładu materii organicznej.
Jeśli chcemy w prosty i pożyteczny sposób pozbyć się odpadków organicznych z naszego domu i ogrodu, zdecydujmy się na produkcję kompostu. Dzięki temu zutylizujemy sporą części naszych śmieci, otrzymując w zamian najtańszy naturalny nawóz.

 

/źródło - Made in PR/


 

Poprawiony: wtorek, 12 sierpnia 2014 14:21