Pyszne ciasto tylko z odpowiedniej formy, czyli wszystko o formach do pieczenia |
Wpisany przez W.P. |
czwartek, 04 lutego 2016 20:41 |
Pyszne ciasto tylko z odpowiedniej formy, czyli wszystko o formach do pieczenia Na rynku dostępny jest szeroki wybór form do pieczenia ciast. Dlatego też osobom, które na co dzień nie interesują się tworzeniem wypieków, trudno jest się zdecydować na konkretny model. Niektórzy zasięgają opinii rodziny i znajomych, inni natomiast kierują się obecnie panującą w kulinariach modą. Dobrym pomysłem przed zakupem formy będzie zapoznanie się z dostępnymi wariantami, żeby móc wybrać coś odpowiedniego dla siebie.
Podstawowe formy do ciast robi się z trzech rodzajów materiałów: blachy (nieraz z powłoką teflonową), silikonu i żaroodpornego szkła lub ceramiki. Formy silikonowe to młody wynalazek, który dopiero zaczyna wchodzić do powszechnego użytku. Dobre formy wykonane z tego materiału są dość drogie, jednak jeśli dość często korzystamy z form do pieczenia, to warto w nie zainwestować (możemy je zakupić np. w sklepie "Tadar"). Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że nie muszą być natłuszczane ani wykładane papierem do pieczenia, co z pewnością ułatwi i przyspieszy pracę w kuchni. Dodatkowym atutem forem silikonowych jest łatwość ich czyszczenia (można je myć w zmywarkach) i przechowywania. Są one miękkie, lekkie i elastyczne (składają się na pół), dzięki czemu znajdziemy dla nich miejsce w każdej kuchni. Niektóre formy wykonane są z silikonu, który jest wykorzystywany do produkcji smoczków dziecięcych. Formy te są neutralne co oznacza, że nie posiadają własnego zapachu, który mogłyby przekazać pieczonym w nich potrawom. Silikonowe formy do ciast najlepiej nadają się do produkcji mniejszych wypieków, np. małych ciastek, babeczek lub muffinek. Wśród dostępnych na rynku form, możemy wyróżnić także podział ze względu na kształt. Wszystkie formy dostępne na rynku, zarówno silikonowe, ceramiczne oraz metalowe, mają swoje zalety. O wyborze zadecydują zatem wymagania konkretnego użytkownika.
|
Poprawiony: piątek, 05 lutego 2016 08:38 |