Zza kulis powstawania Muzeum Polskiej Wódki |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 21 lipca 2017 10:34 |
Blisko, coraz bliżej, czyli zza kulis powstawania Muzeum Polskiej Wódki!Architekci, twórcy wizualni, eksperci odpowiedzialni za muzealną narrację i zawartość merytoryczną to sztab specjalistów pracujący od wielu miesięcy nad projektem Muzeum Polskiej Wódki. Wszystko po to, by już w pierwszej połowie 2018 roku otworzyć je dla szerokiej publiczności. Multimedialna ekspozycja, przedstawiająca w nowoczesny sposób wielowiekową historię narodowego trunku Polaków, połączona z atrakcyjną częścią gastronomiczno-usługową, ma ambicję stać się nie tylko jednym z najciekawszych miejsc stolicy, ale też ważnym punktem na światowej mapie muzeów.
Budowa Muzeum Polskiej Wódki na warszawskiej Pradze idealnie wpisuje się w rozległy plan rewitalizacji całej dzielnicy. Już teraz, jeden z jej ważniejszych zabytków – dawna wytwórnia wódek, obecnie Centrum Praskie Koneser - zmienia się nie do poznania, a w nim historyczny budynek rektyfikacji - siedziba nowego muzeum. Rozpoczęte w 2015 roku i prowadzone pod nadzorem konserwatora zabytków roboty budowlane dobiegły końca. Do wykonania pozostały prace wykończeniowe i aranżacyjne. Twórcy muzeum stawiają sobie za cel połączenie najnowszych, interaktywnych technik muzealnych z pokazaniem autentycznych eksponatów, w tym zrekonstruowanych elementów pieców żeliwnych, które od końca XIX wieku stanowią charakterystyczną część obiektu. Stowarzyszenie nie ustaje w wysiłkach, by chronić i promować wizerunek Polskiej Wódki w kraju i zagranicą, a przede wszystkim edukować rodaków, by znali historię swojego znakomitego trunku i aby byli z niego dumni, tak jak Szkoci z whisky, a Francuzi z koniaku. Definicja Polskiej Wódki precyzuje, że może być ona wytworzona jedynie z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków, a wszystkie etapy jej wytwarzania (poza butelkowaniem) muszą odbywać się na terenie Polski. Tym, co wyróżnia Polską Wódkę na tle innych tego typu trunków jest droga od surowca z pola upraw do alkoholu dostępnego na sklepowych półkach. Proces produkcji przebiega dwuetapowo: w gorzelni oraz w zakładzie rektyfikacji, gdzie nad jakością i smakiem Polskiej Wódki czuwa człowiek, doświadczony gorzelnik. Materiały video można obejrzeć na kanale YouTube pod poniższymi linkami: Więcej o muzeum: https://www.facebook.com/MuzeumPolskiejWodki/ /źródło - PR +/ |
Poprawiony: piątek, 21 lipca 2017 10:50 |