Gruzja zamknięta w butelce. Marani Tsolikauri Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 31 maja 2016 09:42

Gruzja zamknięta w butelce. Marani Tsolikauri


W Gruzji najczęściej pije się biało wino produkowane z regionalnych odmian winogron. Białe – bo jest lżejsze, a Gruzini piją go naprawdę dużo. Z regionalnych odmian – bo to silna, gruzińska tradycja, która sprawia, że wina z tych stron są takie wyjątkowe. Wszystkie te cechy łączy w sobie Marani Tsolikauri.


Produkowane jest z jednej z najbardziej znanych gruzińskich odmian winogron – Tsolikauri. Pochodzą one z rejonów Terjola i Zestafoni w regionie Imereti. Staranny proces produkcji, obejmujący m.in. ręczny zbiór i fermentację w kadziach z nierdzewnej stali, owocuje powstaniem doskonałego białego wytrawnego wina.
Do letniego obiadu
Ciepłe, letnie dni to nie tylko w Gruzji czas, kiedy chętnie raczymy się lekko schłodzonym, białym winem o orzeźwiającym smaku. W Marani Tsolikauri odnajdziemy nuty bananów, jabłek i gruszek, które w połączeniu z przyjemną kwasowością wywołają wrażenie owocowego orzeźwienia. Przełamane zostanie ciekawymi akcentami przypraw, w tym – przede wszystkim – cynamonu. Połączenie to z pewnością docenią nie tylko koneserzy wina, ale wszyscy wielbiciele intrygujących smaków. Dopełnieniem zmysłowych doznań, które zapewnia Marani Tsolikauri, jest aromat białych i żółtych owoców oraz złocisty kolor z zielonkawym odcieniem. To regionalne, gruzińskie wino będzie się bardzo dobrze komponować z daniami z makaronu, a także wieprzowiny oraz kurczaka. Jest to więc doskonała propozycja na lekki, ale pożywny wakacyjny obiad, najlepiej spożywany na wolnym powietrzu.

 

Cena: 34 zł
Butelka: 0,75 l


O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 31 maja 2016 09:50