Baileys - nowy orzechowy smak i kilka przepisów...jak znalazł na Święta |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 22 marca 2012 13:22 |
BAILEYS przedstawia nowy orzechowy smak
Baileys, największa na świecie marka likieru przedstawia nowy wariant. Wyjątkowy smak Bailyes, uwielbiany przez konsumentów na całym świecie, ma od niedawna kolejne wcielenie. Powstało dzięki recepturze, która łączy znaną z Baileys Original doskonałą kombinację świeżej śmietanki i najlepszej irlandzikiej whiskey, z delikatnym smakiem orzechów laskowych. „Stworzyliśmy Baileys Flavours z myślą o wszystkich wielbicielach Baileys, aby mogli na nowo odkrywać jego klasyczny smak, który w każdym z 4 wariantów zyskał wyjątkowe dopełnienie. Rozszerzenie portfolio marki o warianty smakowe, Baileys with a Hint of Mint, Creme Caramel, Coffee i Hazelnut, to jedna z najbardziej udanych innowacji wprowadzonych przez Diageo w ostatnich latach” - mówi Agnieszka Lewandowska, Brand Manager portfolio likierów w Diageo Polska. Historia Baileys to historia romansu, który rozpoczął się w 1971 od pytania, jak połączyć irlandzkie dziedzictwo i wyjątkową tradycję w produkcji alkoholu i mleka. Odpowiedzią były narodziny marki Baileys Original Irish Cream, która została wprowadzona na rynek 26 listopada 1974 roku. W ciągu kolejnych lat wyjątkowy smak Baileys przeniósł markę poza granice Zielonej Wyspy. W 1990r. Original Irish Cream został mianowany najbardziej udanym produktem alkoholowym wprowadzonym na rynek w ciągu minionych 30 lat. Dzisiaj obecny jest w 160 krajach i od lat, jako jedyny likier plasuje się w TOP 10 największych marek alkoholowych na świecie rankingu ISWR. Tuż obok marek takich jak Smirnoff czy też Johnnie Walker, których historia sięga 200 lat wstecz. W każdej minucie aż 2 260 osób na całym świecie delektuje się aksamitnym smakiem Baileys. Zetknięcie z Baileys to uczucie podobne do miłości od pierwszego wejrzenia. Najlepiej przekonać się o tym osobiście – poczuć, jak śmietanka jedwabiście rozpływa się w ustach, powoli rozpuszcza się, uwalniając rozgrzewającą słodycz whiskey i delikatny posmak czekolady. Baileys to nie tylko subtelny, pełen różnych odcieni smak. Przez kremowy ciepły kolor, jedwabistą konsystencję i sposób w jaki rozlewa się leniwie po kostkach lodu w szklance, zapach i wrażenie błogości jakie pozostawia, Baileys odddziałuje na wszystkie zmysły. Jaki jest najprostszy sposób, by poznać zmysłowy smak Baileys? Szklanka i 3 kostki lodu. Lub ulubiona kawa, lody czy deser. Wystarczy odrobina Baileys, żeby codzienne przyjemności stały się wyjątkowe. Co sprawia, że jest taki dobry? To soczyście zielone otoczenie, w którym powstaje, jakość każdego ze składników, inspirujący ludzie i szczypta celtyckiej magii. Jednak najlepiej smakuje z ... przyjaciółmi. DZIEWIĘĆ PYSZNYCH SPOSOBÓW NA UCZTĘ DLA ZMYSŁÓW Baileys to idealny sposób na celebrowanie niezapomnianych chwil w życiu. Aby się o tym przekonać, wyczaruj prawdziwe pyszności – ciasta, koktajle, desery oraz drinki inspirowane Baileys. Odkryj nowe smaki znanych napojów i słodkich przysmaków, wzbogacając je o zawarte w likierze wyśmienite połączenie irlandzkiej śmietanki z rozgrzewającą słodyczą whiskey. 1.Baileys Latte Składniki: 50 ml Baileys 20 ml espresso 25 ml gorącego mleka Przygotowanie: Do szklanki lub kubka wlej 20 ml espresso, a następnie dodaj 50 ml Baileys. Dolej 25 ml gorącego mleka, a całość przykryj mleczną pianką posypaną wiórkami czekoladowymi. 2.Baileys z kawą Składniki: 50 ml Baileys Irish Cream Świeża kawa Gorące mleko Przygotowanie: Przygotuj świeżą kawę w ekspresie. Dodaj na wierzch nieco gorącego spienionego mleka. Całość uzupełnij 50 ml Baileys. 3.Baileys na lodzie Składniki: Trzy duże kostki lodu 50 ml Baileys Przygotowanie: Wrzuć kostki lodu do szklanki i zalej 50 ml Baileys. Najlepiej smakuje z przyjaciółmi 4.Baileys z lodami Składniki: 50 ml Baileys Twoje ulubione lody Przygotowanie Wlej do szklanki 50 ml Baileys, a następnie dodaj gałkę ulubionych lodów. Całość można dopełnić wafelkiem lub wiórkami czekoladowymi. 5.Gorąca czekolada Baileys Składniki: 300 ml mleka 25 g ciemnej czekolady 50 ml Baileys Przygotowanie: Pokrusz czekoladę do małego garnka. Zagotuj mleko i kiedy będzie gorące zalej nim czekoladę. Wymieszaj aż czekolada się rozpuści i uzyska aksamitną konsystencję. Dodaj 50ml Baileys Original Irish Cream, zamieszaj. Przelej do 2 kubków, udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Możesz też użyć białej czekolady i Baileys with a Hint of Coffee. 6.Orzechowe smoothie Baileys Składniki (4-6 porcji): 150 ml Baileys 300 ml zimnego mleka 400 g lodów jogurtowych lub waniliowych 150 g kremu orzechowego 150 g bitej śmietany 50g drobno zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka stołowa cukru 1 białko jaja Opcjonalnie 2 łyżki stołowe masy ganache (50g) Przygotowanie: Wlej do blendera mleko, Baileys oraz krem orzechowy i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj lody i ponownie zmiksuj. Uzyskaną masę umieść w zamrażarce na kilka minut. W międzyczasie opiecz orzechy laskowe na patelni na złocisty kolor i zmiksuj z cukrem. Ubij białko i umieść je w głębokim talerzu. Następnie obtaczaj krawędzie szklanek w ubitym białku i uprażonych orzechach. Rozpuść masę ganache w niewielkiej ilości wody. Umieść niewielkie porcje na spodzie szklanki używając długiej łyżki do lodów, a następnie odwróć szklankę spodem do góry, tak by powstały dekoracyjne wzory. Wstaw szklanki do zamrażarki na kilka minut, by utrwalić fantazyjne wzory. Po wyjęciu napełnij szklanki Baileys smoothie i udekoruj odrobiną bitej śmietany. 7.Sernik o aromatycznym smaku Baileys Składniki: 110 g słodkich herbatników owsianych 25 g stopionego masła 50 g posiekanych, opieczonych orzechów laskowych 250 g serka mascarpone 200 g lekkiego twarogu (8% tłuszczu) 100 g ciemnej czekolady (75% kakao) 2 duże jajka 30 ml Baileys Irish Cream 40 g cukru pudru 50 g rodzynek (opcjonalnie) 110 g całych, opieczonych orzechów laskowych (opcjonalnie) 100 g utartej ciemnej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie: Aby przygotować spód do ciasta dokładnie pokrusz herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodaj posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przełóż do okrągłej formy do pieczenia i piecz przez 20 min. w 200°. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciastu ostygnąć. W międzyczasie roztop czekoladę w misce nad garnkiem z wrzącą wodą (zwróć uwagę, by miska dotykała wrzątku). Przełóż serek mascarpone i twaróg do dużej misy i utrzyj składniki na gładko. Do wytworzonej masy dodaj jajka i cukier, następnie całość zmiksuj. Gdy otrzymasz jednolitą masę dodaj roztopioną czekoladę i Baileys oraz opcjonalnie rodzynki i orzechy laskowe, jeśli masz na to ochotę. Całość wymieszaj, a następnie wyłóż na wcześniej upieczony spód. Ciasto piecz w piekarniku przez ok. 75 min. w temperaturze 150°. Po wyłączeniu piekarnika zostaw w nim sernik aż do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie już chłodne można posypać je czekoladą. 8.Muffiny Baileys Składniki: 2 jajka 100 g cukru 1 paczka cukru waniliowego 12 łyżek oleju słonecznikowego 150 ml Baileys Irish Cream 150 g mąki 1 1 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g suszonej żurawiny (lub porzeczki) 40 g czekolady Ponadto: 12 papierowych kubeczków 125 g cukru pudru (przesianego) 4-5 łyżek Baileys Irish Cream Przygotowanie: Wymieszaj cukier i cukier waniliowy oraz utrzyj z jajami. Stopniowo dodawaj olej słonecznikowy i Baileys. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia i dodaj do utartych składników (cały czas energicznie mieszając). Przygotuj żurawinę i kawałki czekolady, których zamierzasz używać do uzupełnienia ciasta. Następnie przygotuj zestaw kubeczków papierowych i wstaw je do odpowiedniej brytfanki. W każdym kubeczku umieść ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200° przez około 20 minut. Następnie pozostaw aż do ostygnięcia. Wymieszaj cukier puder z Baileys aż powstanie jednolita masa do pokrycia babeczki. 9.Truskawkowe tiramisu Składniki: 200 ml Baileys Irish Cream lub Baileys with a hint of Coffee 200 g biszkoptów typu kocie języczki 2 żółtka i 2 białka 75 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 250 g kremowego serka białego 2 łyżeczki soku z cytryny 500 g truskawek lub innych owoców leśnych 1 garść listków mięty Przygotowanie: Utrzyj żółtka z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, serek i sok z cytryny. Ukręć masę, aż będzie gładka. Ubij pianę z białek a potem delikatnie wymieszaj z masą, żeby piana nie straciła puszystości. Umyj owoce, truskawki pokrój w plasterki. Jeśli używasz owoców mrożonych odsącz je na sitku, inaczej biczkopty zupełnie rozmokną. Na dnie prostokątnego naczynia ułóż warstwę biszkoptów i nasącz 100 ml Baileys. Przykryj je owocami, a potem masą mascarpone. Dodaj kolejną warstwę biszkoptów i powtórz całą procedurę. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj miętą. O Diageo Diageo to producent i dystrybutor najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie z kategorii alkoholi mocnych, win i piw, m.in. takich jak: Johnnie Walker, Guinness, Smirnoff, J&B, Baileys, Jose Cuervo, Tanqueray, Captain Morgan, Crown Royal, wina Beaulieu Vineyard i Sterling Vineyards. Diageo jest międzynarodową firmą prowadząc sprzedaż w 180 krajach na całym świecie. Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku i Londynie. Więcej informacji na: www.Diageo.com (informacje korporacyjne). Zachęcamy również do zapoznania się z informacjami na temat promocji odpowiedzialnego picia alkoholu na stronie www.DRINKiQ.com. /źródło - hkstrategies/ |
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 13:07 |