Hawira - oferta kulinarna dla wymagających Drukuj
Wpisany przez Hawira Kresowa   
środa, 05 maja 2010 19:08

Restauracja Hawira - oferta dla wymagających

Nadszedł maj – w Polsce tradycyjny czas uroczystości Pierwszych Komunii. To ważne wydarzenie nie tylko pod względem duchowym, ale też organizacyjnym.
altMusimy zadbać o przygotowanie merytoryczne naszej pociechy, a także o stosowną oprawę wydarzenia. Zakup stroju, zaproszenie rodziny czy zorganizowanie poczęstunku to tylko niektóre z czynności, które stoją przed rodzicami ośmiolatków w tym czasie. Czasami okazuje się, że nasz dom jest za mały na przyjęcie wszystkich gości, czasami, że jesteśmy tak zmęczeni lub zestresowani, że nie mamy już siły myśleć o przygotowaniu rodzinnego obiadu i odpowiednim jego anturażu. Warto wówczas oddać sprawy w ręce profesjonalistów i zorganizować przyjęcie komunijne w restauracji.
Dla tych wszystkich oraz dla tych którzy od razu zakładają, że rodzinne spotkanie odbędzie się poza domem, a dzięki temu zamiast zajmować się gotowaniem i podawaniem do stołu będzie można wrzeszcie prozmawiać z dawno nie widzianą rodziną, ciekawą ofertę przygotowała restauracja Hawira Kresowa. Tu w rodzinnej, tradycyjnej staropolskiej atmosferze będzie można celebrować ten świąteczny czas. Właściciele restauracji – znanej z wyrabianych tradycyjnie staropolskich i kresowych dań – przygotowali wiele kulinarnych atrakcji. Na początek zimne zakąski, wśród których królować będą pasztety mięsne podawane z żurawiną i chrzanem, roladki z wędzonego łososia nadziewane pastą serową, korzenny śledź w trzech smakach moczony w mleku, polędwica wołowa po Kaukazku z ziołami, czy słodka sałatka z nowalijkowych warzyw i owoców. Następnie możemy wybrać jedną z zup – żur na zakwasie, kresową mięsną soljankę, botwinkę, barszcz szczawiowy lub tradycyjny rosół z makaronem. Jako danie główne szef kuchni Piotr Trendak poleca „gorącą biesiadę” w formie półmisków mieszanych mięs (kark z wieprza, pierś z kapłona i faszerowane zrazy cielęce) lub inne dania, takie jak wyśmienita kaczka po polsku z owocami, polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych kurek lub pieczony albo parowany sum na sosie z młodych porów. Wszystko to okraszone opiekanymi ziemniakami, kopytkami, młodą kapustą i buraczkami duszonymi na maśle. Na deser zaś puszysty sernik z pomarańczowym aromatem lub tort czekoladowy na koniaku. Pragnienie natomiast ugaszą soki, woda oraz kawa i herbata.
Rezerwacji na przyjęcie komunijne należy dokonywać bezpośrednio w restauracji Hawira Kresowa przy ul. Szkolnej 2/4 w Warszawie, bądź pod numerem telefonu 22 828 10 60. Menu i koszt przyjęcia ustalany jest indywidualnie.  

/źródło - Hawira Kresowa/


 
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 12:14