Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał
Tahina to pasta z nasion sezamu, którą znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup. W karnawale świetnie sprawdzi się jako składnik przekąsek idealnych na przyjęcie. W sałatce, w towarzystwie kalafiora oraz bakłażana - oto trzy przepisy, które z pewnością zasmakują Waszym gościom.
Warzywna sałatka z tahiną
Składniki na 4 porcje: 4 - 6 łyżek tahiny (np. Tahina marki Jasmeen) 1 duży pomidor 2 ogórki ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 1 papryczka chili (opcjonalnie) ½ czerwonej cebuli 2 cebulki dymki garść posiekanej pietruszki garść posiekanej świeżej mięty lub mięty suszonej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól do smaku Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Sałatkę podajemy samą lub z chlebkiem typu pita.
Tahina z pieczonym bakłażanem
Składniki: 3 średniej wielkości bakłażany 1 szklanka tahiny (np. Tahina marki Jasmeen) 2 pomidory 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku duża garść drobno posiekanej mięty sól, pieprz Przygotowanie: Bakłażany kroimy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Do tak przygotowanych pomidorów dodajemy oliwę, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, miętę oraz przyprawy. Następnie dorzucamy tahinę i dokładnie mieszamy. Upieczone bakłażany smarujemy grubą warstwą powstałego sosu. Podajemy na ciepło.
Kalafior w sosie z tahiny i jogurtu
Składniki: Kalafior: 1 kalafior 1 szklanka mąki olej do głębokiego smażenia sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Sos: ¾ szklanki tahiny (np. Tahina marki Jasmeen) 1 opakowanie małego jogurtu sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku sól, biały pieprz Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki. Zanurzamy każdą w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż do uzyskania lekko złotej barwy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem, dodajemy tahinę cały czas mieszając, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy kalafior. Smacznego życzy marka Jasmeen!
Wszystkie produkty marki Jasmeen do kupienia na www.sklep.smacznego.pl Ceny wybranych produktów: • Tahina, słoik 400 g – 17,60 zł • Hummus, puszka 380 g – 4,40 zł • Cieciorka gotowana, puszka 400 g – 4,50 zł • Chałwa pistacjowa, pojemnik 400 g – 19,99 zł
Dodatkowe informacje Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, kraju który jest kolebką kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghannouj, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
/źródło - / |