Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 07 grudnia 2015 15:09 |
Przepis na pane frattau
Na SARDYNII żyje najwięcej stulatków, którzy pytani o tajemnicę długowieczności, zgodnie odpowiadają, że to zasługa nie tylko genów, ale prostej diety opartej na biologicznie czystych, nieprzetworzonych produktach tj. pełne ziarno, fasola, bób, a także regularne spożywanie lokalnego wina Cannonau, które zawiera dużo dobroczynnych procyjanidyn oraz polifenoli. Wszyscy, smukli jak kozice, stulatkowie całe swoje życie spędzili na świeżym powietrzu w nieustannym ruchu, wystawieni na dobroczynne promienie światła słonecznego.
Składniki dla 4 osób: • 12 listków pane carasau (sardyńskiego chleba) • 700 ml mięsnego rosołu • 500 g pulpy pomidorowej • 1 mała cebula • 1 ząbek czosnku • 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine • listki świeżej bazylii • starty ser pecorino • 4 jajka • 1 łyżka octu z bałego wina • pieprz • Sól
Sposób przygotowania Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Wlać pulpę pomidorową, przyprawić i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Na koniec wyjąć czosnek i dodać świeżej bazylii. Pozostawić na minimalnym ogniu aby sos nie ostygł. Pane carasau podzielić na mniejsze kawałki, po 3-4 listki na osobę. Przygotować 4 talerzyki. W garnku z ciepłym rosołem zanurzyć kawałek pane carasau, położyć na talerzu, następnie posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć listki chleba z sosem warstwami, jak w lasagne. Przed podaniem posypać startym serem pecorino i na wierzchu położyć jajko w koszulce.
/żródło - Akademia Kulinarna Whirpool/ |
Poprawiony: poniedziałek, 07 grudnia 2015 15:26 |