Zupy na zimno - przepisy
Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca: • Zimną zupę z Awokado • Gazpacho
ZIMNA ZUPA Z AWOKADO
• Czas przygotowania: 25 minut • Poziom: średni Składniki: o 4 ogórki, obrane, bez nasion i posiekane • 2 awokado, obrane i pokrojone na kawałki • garść natki pietruszki • garść świeżych liści mięty • 1 mała cebula, posiekana • sok z cytryny • 250 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu • 200 g zimnej wody • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE: Umyj i osusz warzywa i zioła. Obierz ogórki, awokado oraz cebulę. Wszystkie składniki umieść w malakserze i miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Trzymając robota włączonego, powoli wlewaj wodę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku. Schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem.
GAZPACHO • Czas przygotowania: 30 minut • Poziom: łatwy Składniki: • 700 g pomidorów • 2 ogórki • 1 żółta papryka • 1 zielona papryka • 2 cebule • 1 ząbek czosnku • 4 kromki czerstwego chleba • 6 łyżek oliwy extra virgin • 1 łyżka octu • sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE: Kto powiedział, że zupa musi być gorącym daniem serwowanym tylko w okresie jesienno-zimowym? Dzięki starannie dobranym składnikom oraz recepturze zimna zupa to doskonałe danie na lato! Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli. Smacznego! Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
/źródło - /
|