Słodkości z okazji Dnia Piekarzy i Cukierników
15 marca obchodzony był Dzień Piekarzy i Cukierników. To niezwykle słodkie święto przypadało w rocznicę wspomnienia św. Klemensa, patrona tych profesji. Każdy pretekst do przygotowania dla całej rodziny słodkiego „co nie co” jest dobry, a ten dzień aż prosi się, aby uczcić go domowym ciastem lub babeczkami. Polecamy więc przepisy ekspertów marki Sandra.
Słodkie domowe wypieki uwielbia niemal każdy z nas. Nawet jeśli nie jesteście tak sprawni w kuchni jak Paweł Małecki, to gwarantujemy, że z naszymi przepisami dacie radę przygotować coś naprawdę smacznego. Wystarczą odpowiednie składniki i garść dobrych chęci, aby wyczarować pachnące i pyszne wypieki.
Jabłkowe babeczki
Lubicie tradycyjną szarlotkę? To będzie jej nowa odsłona w postaci babeczek, które bez problemu możecie spakować do torby na drugie śniadanie. Składniki: • 100 g roztopionego masła • 2 jajka • ½ szklanki mleka • Szklanka mąki • Łyżeczka cynamonu • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 1/3 szklanki cukru • Jabłka prażone marki Sandra Przygotowanie: Masło łączymy z jajkami i mlekiem. Przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche i mokre. Dodajemy jabłka. Masę przelewamy do 2/3 wysokości kokilek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Jeśli nie lubicie piec, to polecamy sernik na zimo. Przepis jest niezwykle łatwy, nie ryzykujemy więc, że wypiek się nie uda. Składniki: • 500 g twarogu na sernik • 200 ml śmietanki kremówki • Opakowanie przezroczystej galaretki • Opakowanie galaretki brzoskwiniowej • Brzoskwinie z puszki marki Sandra Przygotowanie: Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnie łączymy ją z twarogiem. Kiedy galaretka będzie już chłodna łączymy ją z masą serową. Przelewamy do tortownicy i odstawiamy do stężenia. Galaretkę owocową rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i również odstawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie układamy na stężałej masie serowej i polewamy galaretką owocową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Brownie z fasoli
Jeśli jesteście na diecie lub ograniczacie cukier, to warto przygotować ciasto, które nie wpłynie negatywnie na waszą wagę. Składniki: • Puszka czerwonej fasoli marki Sandra • Dojrzały banan • Jajko • Łyżka masła orzechowego • Łyżka niesłodzonego kakao • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia • ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy. Wycieramy ręcznikiem papierowym i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy banana, jajko, masło orzechowe, kakao, proszek do pieczenia i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Wszystkie składniki łączymy i przelewamy do foremki. Pieczemy przez ok. 40 minut. Smacznego! Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl
/źródło - / |