Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy choć Halloween już za nami, to sezon na królową jesiennych warzyw wciąż trwa.
Polecamy przepis na pyszną zapiekankę makaronową, którą przygotujemy i efektownie podamy w dyni! Farsz wykonany z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia, podkreśli delikatny smak dyni.
Składniki: * 1 średnia dynia * 400 g makaronu papardelle * 300 g mięsa z uda kurczaka * 300 ml Śmietana 30% np. od OSM Piątnica * 2 średnie pory * 300 miąższu z dyni * 3 łyżki masła * 6 listków świeżej szałwii * 10 listków świeżej bazylii * 100 g tartego żółtego sera * 4 łyżki oleju * sól i pieprz do smaku
Wykonanie: 1. Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160oC przez ok. 20 minut. 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą. 3. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać. 4. Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180oC przez ok. 30-40 minut.
Smacznego!
/źródło - / |