Kuchnia sezonowa: śliwka Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 17 września 2018 11:15

Kuchnia sezonowa: śliwka

Mirabelka, renkloda, węgierka lub lubaszka... to tylko cztery najpopularniejsze spośród 6 tysięcy odmian śliwek dostępnych w naszym kraju. Znane ze swoich zdrowotnych właściwości i bogactwa witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), a także witamin A, C, E i K oraz minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i sód, przede wszystkim pysznie smakują. Wszystkich miłośników tych apetycznych owoców uspokajamy. 100 gram świeżych owoców zawiera tylko 45 kcal. Nic, tylko zajadać śliwki w każdej możliwej postaci!

Bogactwo zastosowań śliwek w kuchni pokazuje tylko wszechstronność tego owocu. Mogą służyć jako marynaty do mięs i wędlin, apetyczne nadzienie w knedlach i pierogach, bądź stanowić składnik letniego ciasta drożdżowego. Nie można zapomnieć również o dżemach i powidłach, które umilają krótkie jesienne i zimowe dni. Ze śliwek tworzy się również kompoty i susz, który króluje na niejednym wigilijnym stole. Miłośnicy mocniejszych trunków z pewnością docenią natomiast aromat polskiej śliwowicy, węgierskiej palinki oraz bałkańskiej rakii. Delikatna gorycz śliwek sprawia, że w połączeniu ze słodkimi dodatkami tworzą niespotykaną kompozycję smakową. Poniżej kilka deserowych odsłon królowej polskich sadów.

Śliwkowo-malinowa bomba rozgrzewającą
Składniki:
Masa:
• 1 opakowanie budyniu jaglanego o smaku malinowym Delecta
• 2 łyżki cukru lub miodu
• 500 ml mleka
• 300 g powideł śliwkowo-cynamonowych

Dekoracja:
• świeże śliwki
• czekoladowe ozdoby

Śliwkowo-malinowa bomba rozgrzewająca to niezawodny sposób na osłodzenie chłodnego dnia. Z tym deserem łatwiej stawić czoło deszczowi i mgle.
Przygotowania warto rozpocząć od naszykowania słoiczków. Na dno każdego z nich wykładamy ciepłe powidła śliwkowo-cynamonowe. Gotujemy budyń malinowy, który przekładamy do słoiczków na wierzch powideł. Na całości układamy kawałki świeżych śliwek, ozdabiamy dekoracjami czekoladowymi i podajemy zaraz po przygotowaniu. Voilà! Rozgrzewający deser gotowy!

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową
Składniki:
Beza:
• 1 opakowanie bezy Delecta
• 125 ml zimnej wody
• 1 opakowanie migdałów Bakalland
• 2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 250 g masła
• 4 jajka
• szczypta soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
• ½ opakowania cukru wanilinowego Delecta
• 500 g śliwek
Kwasowość śliwki i słodycz bezy – połączenie idealne!
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały mielimy najdrobniej jak to możliwe. Zawartość opakowania z bezą łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę. Po tym czasie, bezę zdejmujemy z dna formy i na papierze odstawiamy do wystudzenia. Masło topimy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch. Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Śliwki drylujemy i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy ciasto przez 50-65 minut. Na upieczone ciasto wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130°C (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta. Mniam! Ciasto gotowe!

Cynamonowe muffiny ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
• 200 g miękkiego masła
• 340 g mąki pszennej
• 220 g cukru
• 2 duże jajka
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
• 2 łyżeczki cynamonu
• 12 śliwek węgierek
Na kruszonkę:
• 70 g miękkiego masła
• 8 łyżek mąki
• 5 i 1/2 łyżki cukru
• 2 łyżeczki cynamonu

Muffiny to szybka, rozgrzewająca i przede wszystkim słodka przekąska, w sam raz na chłodne, leniwe popołudnie.
Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Składniki na kruszonkę zagniatamy, kruszymy i odstawiamy. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Papilotki napełniamy ciastem, a w środek wciskamy po 2 połówki śliwki. Muffiny posypujemy kruszonką. Pieczemy około 20-25 minut. Proste, prawda?