Serowa herbata - nowy trend
Po bubble tea przyszedł czas na nowy trend prosto z Chin – cheese tea, czyli herbatę serową. Wbrew naszym wyobrażeniom wcale nie jest to herbata z dodatkiem żółtego sera, a pyszny napar ze słodką pianką wykonaną z twarożku i śmietanki. Pewnie minie jeszcze trochę czasu zanim przysmak pojawi się w polskich kawiarniach. Możesz jednak wykonać go w domu, według przepisów ekspertów marki Akbar.
Zimna, orzeźwiająca i pyszna – idealna na deser lub jako słodka przekąska. Do jej wykonania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy aromatyczna herbata, śmietanka, mleko słodzone i kremowy serek. Chcąc jeszcze bardziej urozmaicić ten słodki napój możemy przygotować go z dodatkiem naszych ulubionych owoców. Zobaczcie, jak przygotować cheese tea. Wersja klasyczna
Podstawowa wersja, którą później możemy wzbogacić o swoje ulubione dodatki.
Składniki: • Herbata Akbar Pure Ceylon • Schłodzona śmietanka • Słodzone mleko • Kremowy serek • Kostki lodu Przygotowanie: Herbatę parzymy przez 3 minuty i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z serkiem i dodajemy (wg. preferencji smakowych) mleko. Napar herbaciany odcedzamy, dodajemy kostki lodu, a jego wierzch zdobimy powstałą serową śmietanką.
Cheese tea z mango
Jeśli lubimy słodycze lub szukamy oryginalnego pomysłu na deser, to warto wypróbować wersję cheese tea z mango. Możemy modyfikować przepis dodając swoje ulubione owoce. Składniki: • Herbata Akbar Pure Ceylon • Mango • Słodzone mleko • Kremowy serek • Kostki lodu • Schłodzona śmietanka Przygotowanie: Mango obieramy i blendujemy na jednolitą masę. Herbatę parzymy przez 2-3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę i serek ubijamy na jednolitą masę dodając wg. preferencji słodzone mleko. Kiedy herbata będzie zimna mieszamy ją z kilkoma łyżkami musu z mango i dodajemy kostki lodu. Zdobimy powstałą serową śmietanką.
Czekoladowa cheese tea
Serowa herbata będzie równie pyszna z dodatkiem czekolady lub kakao. Składniki: • Herbata Akbar pure Ceylon • Mleko • Kakao • Słodzone mleko • Kremowy serek • Schłodzona śmietanka • Kostki lodu Przygotowanie: Herbatę wsypujemy do mleka i podgrzewamy. Gotujemy przez ok. 2 minuty i dodajemy kakao. Śmietankę i serek ubijamy dodając słodzone mleko. Kiedy napar będzie chłodny wlewamy go do szklanki, dodajemy kostki lodu i zdobimy powstałą śmietanką serową. Smacznego! Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
/źródło - / |