Obiad na zimno – chłodnik
Ciepłe dni sprawiają, że nie tylko nie chce nam się stać przy kuchni gotując obiad, ale również najzwyczajniej w świecie nie mamy ochoty na nic ciepłego. Jak więc zapewnić całej rodzinie zdrowy i pożywny posiłek latem? Odpowiedź jest prosta – wystarczy zaserwować wszystkim chłodnik. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na pyszne i szybkie w przygotowaniu chłodniki.
Minimum pracy i maksimum smaku – to dewiza każdej kucharki, której przychodzi pracować latem w kuchni. Dodatkowo warto, aby danie było zdrowe – na bazie warzyw, co oznacza, że w chłodniku można „zamknąć” wszystkie składowe doskonałego obiadu. Wystarczy kilka podstawowych składników i zupa gotowa.
Gazpacho
Ten hiszpański chłodnik na bazie pomidorów to idealna propozycja dla wszystkich fanów zupy pomidorowej. Dodatek chleba sprawia, że posiłek jest syty, a chłodnik gęsty. Składniki: • Pomidory z puszki marki Sandra • Papryka czerwona • Ogórek zielony • Mała cebula • Ząbek czosnku • 3 kromki białego pieczywa • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki octu winnego • Sól, pieprz do smaku • Natka pietruszki Przygotowanie: Ogórka obieramy i kroimy razem z papryką i cebulą w drobną kostkę (odkładamy dwie łyżki posiekanych warzyw do dekoracji). Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojone na kawałki kromki chleba oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i ostawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy wodę z warzyw (nie wylewamy), a resztę blendujemy na jednolitą masę. W trakcie blendowania dodajemy ocet i oliwę. Kolejno dolewamy wodę z warzyw i ponownie blendujemy. Zdobimy natką pietruszki i posiekanymi warzywami.
Chłodnik z kukurydzy
Zupa z kukurydzy będzie delikatna i słodka. Składniki: • 3 puszki kukurydzy marki Sandra • 1 mała cebula • Ząbek czosnku • 1/3 szklanki śmietanki 36% • ¼ szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) • Łyżka masła • Sól, pieprz do smaku • Szczypiorek Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy (odkładamy dwie łyżki kukurydzy do dekoracji). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na maśle. Dodajemy ok ½ l wody i wino. Gotujemy przez 5 minut. Studzimy i blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy mieć idealnie kremowy chłodnik to przecedzamy wszystko przez sito. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zimno przyozdobiony ziarnami kukurydzy i posiekanym szczypiorkiem.
Zielony chłodnik
Składniki: • 2 puszki groszku marki Sandra • 500 ml maślanki • 2 ząbki czosnku • 100 g sera feta • Oliwa • Świeże liście bazylii i oregano • Rzodkiewka • Sól do smaku Przygotowanie: Groszek odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy maślankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser feta i zioła. Blendujemy na gładką masę. W trakcie blendowania dodajemy powoli oliwę. Doprawiamy solą do smaku. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki – dekorujemy chłodnik. Smacznego!
/źródło - / |