Grillowe menu dla wielbicieli orientu |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 21 czerwca 2018 10:45 |
Grillowe menu dla wielbicieli orientuLetnie weekendy to okazje do wyjazdu za miasto lub spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu. Wtedy grill zwykle zastępuje obiad lub kolację. Regularne grillowanie wcale nie musi być tradycyjne czy nudne, wystarczy urozmaicić potrawy dodatkiem przypraw orientalnych lub spróbować dań wegetariańskich.
Otwartość na nowe smaki poszerza horyzonty, a także umożliwia wprowadzenie niektórych wcześniej nam nieznanych składników na stałe do naszego codziennego jadłospisu. Jednym z produktów, który był z początku mało znany, a dzisiaj podbija serca wielu Polaków jest hummus, czyli pasta z cieciorki, która sprawdzi się świetnie zarówno na grzankach, jak i w formie dipu do grillowanych kiełbasek lub warzyw. Kolejnym, coraz bardziej popularnym produktem kuchni orientalnej jest bobik. Jest on skarbnicą białka, potasu i błonnika, dlatego potrawy z jego dodatkiem utrzymują uczucie sytości na długo. Tradycyjnym dodatkiem w kuchni Bliskiego Wschodu jest także ostra pasta z papryczek chili – harissa. Dodając szczyptę pasty do marynaty podkreślimy smak mięsa. Eksperci Jasmeen, fanom pikantnego jedzenia proponują także posmarowanie kanapek lub pieczonych kromek ostrą harissą. Dla tych, którzy poznali i pokochali smaki orientu, eksperci marki Jasmeen przygotowali wyjątkowe przepisy oparte na składnikach pochodzących z receptur kuchni Bliskiego Wschodu. Sałatka z gotowanym bobikiemSkładniki: Przygotowanie: Ostra karkówkaSkładniki: /źródło - / |
Poprawiony: czwartek, 21 czerwca 2018 10:46 |