Truskawki nie tylko ze śmietaną Drukuj
Wpisany przez s.z.   
wtorek, 12 czerwca 2018 07:35

Truskawki nie tylko ze śmietaną.

Propozycje truskawkowych deserów z bakaliami

 

Truskawki z bitą śmietaną to najlepszy deser na lato. Doskonale znamy go z dzieciństwa i chętnie sięgamy po niego również w naszych domach. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, a mięsiste słodkie truskawki idealnie komponują się z lekką, puszystą, śmietanową pianką. Warto jednak, urozmaicić ten prosty przepis i truskawki połączyć z chałwą, serkiem mascarpone czy twarożkiem, dodając do nich garść soczystych suszonych owoców lub chrupiących orzechów.
Zawsze z utęsknieniem czekamy na truskawkowy sezon. Ten czerwony owoc lubi niemal każdy. Doskonale smakują świeże, po prostu posypane odrobiną cukru, z bitą śmietaną oraz jako dodatek do bardziej wyszukanych kompozycji. Aby dodać truskawkowym deserom urozmaicenia, tworząc smaczne i zdrowe słodycze, warto wykorzystać je w orzeźwiających przepisach na lody, włoskie tiramisu czy francuską tartę. Komponując truskawki z bogatymi w błonnik suszonymi owocami i orzechami, które są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, sprawiamy, że są nie tylko wyśmienicie słodkie i smaczne oraz dostarczamy naszemu organizmowi właśnie tych składników odżywczych, których najbardziej potrzebuje latem.


Chałwowo-truskawkowe lody z żurawiną
Składniki:
• 1 opakowanie chałwy waniliowej
1 kg truskawek
• 100g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
• 500 ml śmietanki kremowej 30%

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i zamrażamy – powinny spędzić w zamrażarce przynajmniej 12 godzin. Śmietanę przelewamy do garnka, dodajemy do niej pokruszoną chałwę i całość podgrzewamy, aż chałwa się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy truskawki są już zamrożone a masa śmietanowo-chałwowa zimna, przekładamy wszystko do dużego naczynia, dodajemy żurawinę i blendujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremek na lody i ponownie wkładamy do zamrażarki na 6 godzin.. Możemy podawać je np. z waflowymi rurkami.


Truskawkowe tiramisu z migdałami
Składniki:
• 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
• 2 jaja
• 1 opakowanie serka mascarpone
• 5 łyżek cukru pudru
• 5 łyżek gorzkiego kakao
• ½ szklanki wody
• 100g Migdałów Bakalland
• ½ kg truskawek
• gorzka czekolada lub listki mięty
Migdały prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, a kakao rozcieńczamy w gorącej wodzie. Na krem ucieramy żółtka z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie ubijamy białka na sztywno i bardzo delikatnie łączymy z masą, aby otrzymać puszysty krem. Biszkopty zanurzamy na 3 sekundy w roztworze gorzkiego kakao wymieszanego z wodą, układamy na dnie szklanki i przekładamy kremem z mascarpone, migdałami oraz truskawkami. Czynności te powtarzamy 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka). Całość odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao lub pokruszoną gorzką czekoladą i dekorujemy świeżą miętą.


Tartaletki z truskawkami i pokruszonymi orzechami nerkowca
Składniki:
• 20 kruchych babeczek w formie tartaletek
• 10 szt. truskawek
• 400 twarogu śmietankowego
• Pół szklanki cukru pudru
• Pół szklanki śmietanki kremówki 30%
• 75g Orzechów nerkowca Bakalland
Twaróg przekładamy do miski i ucieramy z cukrem pudrem. Miksując całość, stopniowo dodajemy śmietankę. Truskawki myjemy i kroimy na pół razem z szypułką. Korzystając z rękawa cukierniczego, przekładamy krem sernikowy do tartaletek. Dekorujemy połówką truskawki i posypujemy pokruszonymi orzechami nerkowca.

/źródło -  /

Poprawiony: wtorek, 12 czerwca 2018 15:01