Wiosna na śniadaniowym stole
Wiosną wszystko budzi się do życia. Również nasz organizm po zimie potrzebuje dodatkowego zastrzyku witamin i składników odżywczych, by z nową energią wkroczyć w tę porę roku. Najlepiej uzupełnić je zdrową, zbilansowaną dietą i zacząć od pełnowartościowego, smacznego śniadania skomponowanego z warzyw, pieczywa na zakwasie, jajek i bakalii.
Jak sprawić, by przedwiośnie zagościło na naszych stołach od rana? Przede wszystkim nie zapominajmy o pożywnym, pełnowartościowym śniadaniu i zjedzmy je bez pośpiechu w domu. Ten pierwszy posiłek powinien dostarczyć nam energii, witamin i składników odżywczych. Przygotujmy się do niego - wychodząc z pracy czy szkoły zajrzyjmy do warzywniaka, by następnego dnia mieć pod ręką świeże składniki. Wstańmy też odrobinę wcześniej, niż zwykle, a gotując postawmy na nowoczesne, modne śniadaniowe przepisy. Pozwoli nam to przyrządzić wyjątkową ucztę i zdrowo rozpocząć pierwsze wiosenne dni.
Szakszuka z chrupiącymi ziarnami
Składniki: • 3 pomidory • 2 jajka • 2 ząbki czosnku • 2 kromki żytniego chleba • 100g Chrupiącej sałatki Bakalland • sól, pieprz • łyżka masła • natka pietruszki Pomidory wkładamy na 5 minut do miseczki z wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na małej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 6 minut, ale nie mieszamy. Wbijamy jajka, doprawiamy jeszcze solą i smażymy dalej bez mieszania pod przykryciem, aż białka jajek się zetną. Posypujemy mieszanką prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzechów pinii (Chrupiącą sałatką) i posiekaną pietruszką. Podajemy z tostami.
Chrupiąca grzanka z awokado i pistacjowym pesto z pietruszki
Składniki: • 2 awokado • 6 kromek pełnoziarnistego pieczywa • pęczek natki pietruszki • 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland • 100g Migdałów Bakalland • 6 jajek przepiórczych • 3 łyżki oliwy • pieprz i sól • sok z połowy cytryny • 2 łyżki siemienia lnianego Bakalland Pietruszkę, namoczone w 4 łyżkach wrzątku siemię lniane i obrane pistacje przekładamy do naczynia blendera, dodajemy oliwę i blendujemy na pesto. Doprawiany solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Pieczywo wkładamy na chwilę do tostera. Przygotowane grzanki smarujemy pesto, układamy na nim awokado i w jego zagłębieniach migdały, doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu, jemy z jajkami.
Zielony omlet z orzechowym miksem
Składniki: • 4 jajka • opakowanie sera feta • garść szpinaku • 10 zielonych oliwek • 8 pomidorków koktajlowych • 1 żółta papryka • 75g Orzechów nerkowca Bakalland • 75g Orzechów makadamia Bakalland • 6 kromek pieczywa żytniego na zakwasie • sól i pieprz • oliwa Szpinak blendujemy z oliwkami i jajkami na gładką masę na omlet, dodajemy przyprawy. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca i makadamia. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kilka omletów. Podajemy z pokrojonymi pomidorami, papryką, rozdrobionym serem feta, prażonymi orzechami nerkowca i makadamia. Możemy do omletu podać też grzanki.
/źródło - / |