Wpisany przez S.Z.
|
środa, 18 kwietnia 2018 09:17 |
Sycąca, aromatyczna zapiekanka bezglutenowa z makaronem teff, brokułami i mozzarellą
Prosty przepis na aromatyczne danie bez glutenu jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację na gorąco. Zapiekanka makaronowa jest nie tylko pyszna, ale także świetnie się prezentuje i dzięki temu można ja śmiało serwować gościom. Zapiekankę można piec w dużym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych foremkach do zapiekania, przykrywając je podczas pieczenia folią aluminiową.
Składniki na 4 porcje: 500 g brokułów 250 g grzybów (pieczarki lub leśne) 1 papryka 1 mozzarella 250 g makaronu bazglutenowego 3 PAULY Teff Fusilli 500 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietany 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu 2 szczypty słodkiej papryki 150 g tartego sera żółtego 1 łyżka oleju do natłuszczenia formy
Przygotowanie: 1. Posmarować naczynie do pieczenia olejem 2. Warzywa i grzyby umyć, podzielić brokuły na małe kwiatuszki, grzyby i paprykę pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać mozzarellę. 3. Rozgrzać na termoobiegu piekarnik do 180 ° C 4. Wymieszać niegotowany makaron 3 Pauly Teff Fusilli z warzywami i mozzarellą w naczyniu żaroodpornym 5. Wymieszać bulion warzywny, śmietanę oraz przyprawy, zalać makaron i zamieszać raz. 6. Przykryć formę i piec zamkniętą w temperaturze 180 ° C przez około 35 minut. (Podczas pieczenia po ok 20 minutach wymieszać wszystko jeszcze raz, zamknąć i piec dalej) 7. Po 35 minutach pieczenia otworzyć foremkę, posypać danie startym serem żółtym i piec w otwartej formie przez następne 10-15 minut, aż ser będzie złotobrązowy. 8. Wyjąć zapiekankę z piekarnika i odstawić na około 10 minut.
Gotowe! Smacznego! 3pauly.de
/źródło - / |