Kotleciki z kaszą jeglaną i... - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 03 kwietnia 2018 09:21 |
Aromatyczne kotleciki z kaszą jaglaną i pastą sezamową – bez jaj i bułki tartej - dla dorosłych i dzieci już po 12 miesiącu!Poniżej przepis na pyszne kotleciki, w których rozsmakują się zarówno dorośli jak i dzieci. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają paście sezamowej, a oryginalną konsystencję kaszy jaglanej.
Można przygotować je w formie tradycyjnych kotlecików lub podzielić na malutkie kuleczki i serwować na obiad po kilka szt. na tzw. jeden kęs. Kotleciki doskonale pasują do kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków, można je śmiało zajadać także w towarzystwie samej surówki, lub te mniejsze na jeden kęs dodać do sałatki! W przepisie nie ma jajka ani bułki tartej. Jajko nie jest potrzebne, ponieważ mięso idealnie daje się formować w porcje. Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką jaglaną. Kaszka jest wartościowa odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja mięso. Mięso połączone z pastą sezamową, kaszą jaglaną i bazylią jest delikatnie orzechowe w smaku, wyśmienicie pachnie, jest mięciutkie, więc bez wątpienia podbije podniebienia małych i dużych smakoszy. Składniki: Przygotowanie: Wskazówka: kotleciki w wersji dla dorosłych mocniej przyprawić solą i pieprzem. Można je także usmażyć bez duszenia. Holle.pl /źródło - / |