Kotleciki z kaszą jeglaną i... - przepis Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 03 kwietnia 2018 09:21

Aromatyczne kotleciki z kaszą jaglaną i pastą sezamową – bez jaj i bułki tartej - dla dorosłych i dzieci już po 12 miesiącu!

Poniżej przepis na pyszne kotleciki, w których rozsmakują się zarówno dorośli jak i dzieci. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają paście sezamowej, a oryginalną konsystencję kaszy jaglanej.

Można przygotować je w formie tradycyjnych kotlecików lub podzielić na malutkie kuleczki i serwować na obiad po kilka szt. na tzw. jeden kęs. Kotleciki doskonale pasują do kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków, można je śmiało zajadać także w towarzystwie samej surówki, lub te mniejsze na jeden kęs dodać do sałatki! W przepisie nie ma jajka ani bułki tartej. Jajko nie jest potrzebne, ponieważ mięso idealnie daje się formować w porcje. Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką jaglaną. Kaszka jest wartościowa odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja mięso. Mięso połączone z pastą sezamową, kaszą jaglaną i bazylią jest delikatnie orzechowe w smaku, wyśmienicie pachnie, jest mięciutkie, więc bez wątpienia podbije podniebienia małych i dużych smakoszy.

Składniki:
(na ok 8 kotlecików)
250 g mięsa mielonego
1 łyżka pasty sezamowej tahini
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
2 - 3 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
Posiekana bazylia
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną i ostudzić, posiekać bazylię i wraz z mięsem włożyć do miski. Całość dopełnić łyżką tahini, 3 łyżkami pełnoziarnistej kaszki jaglanej i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Formować z mięsa kuleczki i układać na patelni delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Kotleciki lekko obsmażyć a potem dodać odrobinę wody i dusić ok 10 minut.

Wskazówka: kotleciki w wersji dla dorosłych mocniej przyprawić solą i pieprzem. Można je także usmażyć bez duszenia.

Holle.pl

/źródło - /